Bokgeografi Japan

Jag har absolut noll inspiration idag och hoppas att ni är mer kreativa än jag och min igensnorade hjärna lyckats vara. Vi tar oss idag till ett land som spontant kändes som ett ganska enkelt land att komma på svar om. Ett land jag inte besökt och som både lockar och skrämmer mig, nämligen Japan.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Japan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En geishas memoarer av Arthur Golden handlar om Sayuri som är geisha i Kyoto. Det var länge sedan jag läste den, men jag tyckte mycket om den då. Filmen har jag däremot inte sett.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Japan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Nu har jag ju fortfarande inte lyckats börja med Kafka på stranden, men Norweigan Wood gillade jag skarpt. Det får alltså bli Haruki Murakami som blir mitt japanska författarval.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Japan, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har inte läst någonting av nobelpristagaren Kenzaburo Oe och är väldigt kluven till att göra det. Tanken är dock att pristagarna ska betas av och enligt maken är Mardrömmen riktigt bra. Jag tycker mest att den verkar obehaglig, men därmed inte sagt att jag inte tror att den är läsvärd. Måste bara hitta rätt tillfälle att läsa den.

Nu är det din tur! Svara i en kommentar eller i egen blogg. Länka gärna och/eller lämna en kommentar när du svarat så att jag och andra kan få läsa dina svar.

9 reaktioner på ”Bokgeografi Japan”

  1. Mardrömmen är bra och obehaglig. Nu läste jag den i och för sig för ganska många år sen men jag minns att jag blev oerhört arg och äcklad av huvudpersonen. Är inte så sugen att läsa mer av honom måste jag erkänna… När det gäller Murakami så är jag ju novis än så länge men jag planerar att läsa ”Fågeln som vrider upp världen” i tegelstensutmaningen…

  2. Här finns mina japaner.
    Om du läser Kobo Abe istället för Oe så kan du sen säja att Abe borde fått priset istället när Oe förs på tal.

  3. Tvärtemot Bea hann jag inte innan veckan var slut, nej, jag är långt efter, men jag tyckte Japan verkade intressant att kolla upp lite mer om, så jag svarade nu ändå. Bättre sent än aldrig! Eller?! 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: