Vad är egentligen sant?

Och allt är förvridet av Emma Ångström kom ut i pocket för några dagar sedan och jag måste säga att det var en överraskande bra läsupplevelse. Boken handlar om Erik som har blivit sviken, det förstår vi ganska snart och han visar också med all önskvärd tydlighet att han inte kommit över sin flickvän. Hon har däremot gått vidare och när hon lever sitt liv i deras gamla lägenhet med sin nya man finns Erik där och följer varje steg. Egentligen är han inte våldsam och inte heller galen, men han klarar inte av sitt liv. Vi anar att hans problem inte började i och med att Mina gjorde slut. Kanske började det långt innan.

Erik har länge varit både svartsjuk och misstänksam. Faktum är att Mina träffade sin nya man Rikard tack vare honom. Erik ville testa sin sambo innan han friade och lät därför sin arbetskamrat Rikard dyka upp på en dejt istället för Erik själv. Kvällen slutade med att Rikard och Mina hamnade i säng hemma hos Erik och Mina. Erik kom in i sovrummet när de höll på som bäst och såg sin älskade hånflina åt honom medan hon hade sex med en annan man. Självklart packade Erik sina saker och lämnar både lägenheten, sambon och därefter även sitt jobb.

Eriks liv är helt klart en katastrof. Han arbetar på en pub, har få vänner och bor i en riktigt unken andrahandslägenhet. Han försöker verkligen komma över sin stora kärlek, men trots detta tillbringar han en stor del av sin vakna tid utanför hennes lägenhet och iakttar henne som man iakttar fiskar i ett akvarium, eller djur på zoo.

Långsamt börjar det vända. Han träffar en ny tjej, en ganska osäker ung tjej som heter
Jenny. Han umgås en del med sina arbetskamrater och åker på grabbhelg med några polare. En riktigt skum resa där allt börjar gå utför igen. Därefter börjar flera av hans kompisar ta avstånd från honom och anklagar honom dessutom för att vara våldsam mot både Mina och Jenny.

Har de rätt? Hur gick det egentligen till när Mina och Erik gjorde slut? Hur var det mellan Erik och Mina? Vem är han egentligen? En våldsam loser, eller en missförstådd kille som bara vill leva sitt liv i lugn och ro? Jag vet inte och får egentligen inte veta heller. Det är just det som är tjusningen med Och allt är förvridet att allt som titeln säger är förvridet och att det är svårt, ibland omöjligt att veta vad som egentligen ska hända. Jag gillar det skarpt. Erik har följt med mig i många dagar nu och jag blir inte klok på honom.

En grymt bra debutbok måste jag säga. Riktigt intressanta personer och en läskig, krypande stämning. Jag är imponerad av Emma Ångström och läser gärna mer av henne i framtiden. Just nu är hennes blogg bara tyst och det står att hon arbetar med nya projekt. Jag hoppas att det är en bok, men hon verkar vara en dam med många strängar på sin lyra.

2 reaktioner på ”Vad är egentligen sant?”

  1. BiaSparrow tipsade om denna på Twitter men den fanns inte ännu i bokhandeln då jag var i Stockholm. men nu är jag ännu mer ivrig att få tag på den!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: