Bokgeografi Ryssland

Det finns inte riktigt någon logik i resandet, mest har det att göra med vilket land som råkar poppa upp i hjärnan när onsdagen närmar sig. Ryssland är alltså vårt stopp den här veckan och jag märkte att det var väldigt länge sedan jag läste något ryskt. Var finns alla unga, lovande ryska författare? Jag hoppas på tips från er!

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i landet eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det får bli en bok som utspelar sig i Ryssland, i alla fall delvis. I Den röda soffan av Michèle Lesbre reser huvudpersonen  Anne Transsibiriska järnvägen till Irkutsk, där hon söker efter en gammal kärlek. En mycket bra bok som fick min längtan efter att göra samma resa att komma tillbaka.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till landet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Nikolaj Vasiljevitsch Gogol levde mellan 1809 och 1852. Visserligen föddes han i nuvarande Ukraina, men då hans Kappan är en av mina absoluta favoritböcker får han vara med i min ryska trio. Han skrev på ryska och levde dessutom större delen av sitt liv i Ryssland.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till landet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Ljudmila Ulitskaja har fått många fina litteraturpriser, men på svenska hittar jag bara en bok En munter begravning. Den låter riktigt bra! Någon som läst den?

Nu ser jag fram emot att läsa era ryska tips! Svara i egen blogg eller i en kommentar. Lämna en kommentar och eller länka hit om du svarar i din blogg så att jag och andra kan få läsa dina svar.

11 reaktioner på ”Bokgeografi Ryssland”

  1. Det här är lite pinsamt att erkänna, men jag har aldrig läst en enda rysk författare! Det känns som om alla böcker jag kan tänka på är mycket omfångsrika och mycket depressiva och jag har liksom aldrig attraherats av den kombinationen…

    Men när jag såg The Reader insåg jag att Damen med hunden av Tjechov kan vara ett tunnare (om än fortfarande pessimistiskt) alternativ, fast då bör man inte lida av novellskräck 😉

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: