Vem?

Jag var lite osäkra på hur grabbarna O skulle ta emot Vem är död? då de börjat föredra kapitelböcker. Jag tror dock på att blanda och ge, ibland är det skönt med en kort bok också. Stina Wirséns böcker må vara korta, men de är definitivt inte innehållslösa. Med några få korta meningar och de underbara illustrationerna inbjuder hon till många, långa samtal.

Nu handlar det alltså om döden och döden fascinerar. Än så länge har bara väldigt gamla släktingar dött, men grabbarna O funderar mycket om var de är nu. När makens mormor dog för ett par år sedan tittade Storbror länge upp i himlen och försökte se henne. Nu funderar han mest över hur själen egentligen ser ut och vad som finns i den. Fågels farfar har dött och vi får följa med på begravning i kyrkan. Prästen pratar och pratar, fågels pappa gråter och fågel själv känner sig också väldigt ledsen. Lite lugnare blir han när mamma säger att farfar levt klart och att det är därför han dött.

Efter begravningen träffar fågelfamiljen nallen och nallens mormor. Fågel tycker att hon ser skruttig ut och undrar om hon ska dö snart, men mormor försäkrar att hon känner sig pigg och ska leva länge till. Det pratade vi mycket om, att det inte är alla som ser gamla ut som kommer att dö. Storebror är helt fixerad vid Michael Jackson och att han dog som är yngre än både mormor, farmor, morfar och farfar är ibland lite jobbigt.

Vem är död? är en trevlig bok även för dem som är över 3 år! En av favoriterna i serien faktiskt. Annars har Vem blöder? varit den största favoriten här hemma. Det är egentligen en ganska brutal historia om några djur om snickrar och skadar sig själva och varandra. När Lillebror var lite yngre brukade han läsa den för mig och levde sig verkligen in i allt som hände, det var så synd om katten som blöder ”aj, aj, han äj så jessen” och om kanin som alla blir arga på ”de vaj inte meninen”. Fantastiska bilder som man kan prata mycket kring och en bra historia.

Lillebror gillar också Vem är arg? där katten och nallen bråkar om vem som ska få leka med vad. En riktigt klockren dagishistoria. Själv gillar jag Vem bestämmer? där stora nallen försöker få lilla nallen att göra som stora nalle vill. Till slut tappar stora nallen tålamodet och skriker ”dumma unge”. Så kan det bli ibland när man har bråttom. Slutet gott såklart, de blir vänner och badar och har kul innan de får springa iväg till dagis.

Vem är bäst? känns aktuell igen då det tävlas om allt här hemma. Katten och Nallen tävlar om vem som springer snabbast, slår bäst kullerbyttor och hoppar längst. Grabbarna O skrattar gott då Nallen ställer sig på Kattens svans när han ska hoppa och vi pratar mycket om hur man egentligen ska vara mot sin bror och sina kompisar.

Det här är våra favoriter av Stina Wirsén. Vilka är era?

4 reaktioner på ”Vem?”

    1. Nej det har jag inte sett, har varit så dålig på att läsa bloggar den här veckan! Vem är arg? är väldigt bra om man just börjat dagis som Ville.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: