Janouch med extra allt

systerskap_hft_low

Det har blivit några böcker lästa av Katerina Janouch i höst och den senaste är Systerskap som ges ut av Piratförlaget idag. Systerskap är fortsättningen på Bedragen och huvudpersonen är även denna gång fyrabarnsmamman och barnmorskan Cecilia,  som när boken börjar har separerat från sin man John. Huset ska säljas och de har barnen varannan vecka.Cecilia har svårt att acceptera sitt nya liv, men är trots allt inte säker om hon verkligen vill ta tillbaka sin man. Han har trots allt varit otrogen och det är inget man förlåter i en handvändning.

Bloggandet spelar en viktig roll i  bearbetningen av både separationen och otroheten. Genom kommentarer från okända läsare får hon lite tröst i mörkret. Även systerdotterns bloggande får ganska stort utrymme i boken och det är tydligt att Janouch verkligen vill skildra ett modernt samhälle. Ibland känns hennes iver lite väl forcerad.

Jag tycker verkligen om relationsdelen av Systerskap. Inte bara relationen mellan Cecilia och John samt mellan Cecilia och barnen, utan också mellan Cecilia och kvinnorna runt henne. Barnmorskekollegorna, systrarna och modern. Boken beskrivs som en riktig girlpower-bok och att kvinnorna i boken stöttar varandra är både kul och viktigt. Helst hade jag sett att boken fokuserat på Cecilia och de viktiga relationerna med kvinnorna runt omkring.

Även historien om Cecilias systerdotter Alexandra, den framgångsrika modebloggerskan, och hennes vänner är läsvärd, men det blir ändå lite mycket på en gång. Visserligen syr Janouch ihop alla historier till slut, men jag tycker ändå att hon försökt få med lite väl många perspektiv i boken för att läsningen ska bli riktigt bra.  Historierna om den försvunna bebisen och en födande fotbollsfrun hade jag helst varit utan helt. Egentligen är ingen av delarna dålig , men det blir lite väl spretigt och jag föredrar mycket om lite istället för lite och mycket. Det är som om Janouch är så ivrig att beskriva de många olika fenomenen i vårt samhälle att hon inte riktigt har kontroll över historien. Janouch säger själv på Piratförlagets hemsida att Systerskap drog iväg med henne och ”tog en oväntad vändning som inte ens [hon] själv var riktigt beredd på”. Det märks tyvärr.

Det är svårt att skriva en relationsroman med thrillerinslag och jag tycker inte riktigt att det fungerar fullt ut. Systerskap är absolut ingen dålig bok. Det positiva är att den inte liknar någon annan bok jag läst, men det negativa är att det blir lite väl mycket extra allt. Trots allt är Janouch bok, som relationsroman betraktad, helt klart läsvärd. Jag läser gärna fler böcker om sympatiska Cecilia!

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2009-09-09

På onsdag, nästan ett år senare recenserar jag Janouch tredje bok om Cecilia som verkar väldigt lovande än så länge.

1 reaktion på ”Janouch med extra allt”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: