enligt O

Tankar från en bokberoende

Bokgeografi Irland

Jag kommer att presentera ett nytt land varje onsdag ett tag framöver, så länge det känns som en kul grej och kallar utmaningen Bokgeografi. Det blir Europa i premiäromgången, närmare bestämt Irland som är ett land jag alltid fascinerats av men faktiskt aldrig besökt.

Gör nu följande:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig på Irland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Irland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Irland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Svara i egen blogg eller i en kommentar. Kommentera och/eller länka hit när du skrivit ett inlägg så att vi alla hittar till det.

Här kommer mina svar:

1. Jag absolut älskar I väntan på Godot av Samuel Beckett. En helt fantastiskt absurd pjäs om allt och inget. Har både läst och sett den och tycker att den är underbar.

2. Författaren måste bli Roddy Doyle som är en gammal favorit. Mest gillar jag hans trilogi om Barrytown som också blivit tre riktigt trevliga filmer. De heter The Commitments, The Snapper och The Van. Alla tre är mycket läsvärda, men jag gillar The Van om pappa Jimmy Sr bäst. Doyles bok The woman who walked into doors om den brutalt misshandlade Paula Spencer är också fantastiskt bra. Läs på originalspråk, en härlig irländsk upplevelse.

3. Jag har aldrig läst någonting av Iris Murdoch, men skulle gärna vilja det. Hon föddes på Irland, men levde en stor del av sitt liv i Storbritannien, men jag väljer henne ändå. För The Sea, The sea fick hon Pulitzerpriset 1978 och den får bli min utvalda vill-läsa-bok den här veckan. Förutsatt att jag får tag i den, annars blir det The Black prince som jag hittade när jag rensade bokhyllorna.

Föregående

Med kvinnor i fokus

Nästa

Om rätten till sin kropp

14 kommentarer

 1. Har svarat! Trevligt att du började med favvolandet nummer ett!=)

 2. Jag har också knåpat ihop ett svar – kul utmaning det här som ju dessutom kan pågå rätt många veckor 🙂

 3. Saralito

  1. Darling Jim av Christian Mørk utspelar sig på Irland och är helt, helt fantastisk. Den går inte ens att beskriva med ord på ett rättvist sätt så jag låter bli. Läs den bara för guds skull!

  2. En författare som på något sätt har anknytning till Irland får bli Marian Keyes. Tråkigt val kanske, men så fort jag hör talas om Irland tänker jag på Keyes.

  3. En bok av en författare som anknyter till Irland som jag inte har läst än blir svår. Jag kommer inte på någon så här på rak arm faktiskt. Det skulle i så fall vara The woman who walks into doors som du skrev om i ditt inlägg. Den står på min läslista i alla fall.

  • Läs The woman who walked into doors och läs den på engelska! Darling Jim hade jag glömt av, den vill jag ju läsa!

 4. Jag har också svarat http://ihyllan.se/2010/august/bokgeografi-irland.html

  Håller med om Roddy Doyles “The Woman who walked into doors”, den är ruggigt bra!

 5. Bea

  Doyle står och väntar i hyllan, du har ju skrutit så på honom! Det finns många irländare att vara nyfiken på 🙂
  http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2010/08/bokgeografi-irland.html

  • Det finns bottennapp även i Doyles produktion som A star called Harry, men många pärlor också!

 6. Mina svar finns på bloggen:)

 7. Orkar inte blogga, men tipsar dig om The Sea av John Banville. Personligen tycker jag den är rätt tråkig, då den handlar om Människor och deras Relationer, men språket är vackert och jag tror du skulle gilla den.

 8. Jag vill gärna vara med på denna utmaning. Har svarat på bloggen.

  Bra initiativ Linda!

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: