Om rätten till sin kropp

Annas syster Kate är svårt sjuk. Det enda som kan rädda henne är en ny njure och den ende som kan donera en passande sådan är Anna själv. Hon kom nämligen till världen för att perfekt matcha sin äldre syster och för att med sitt navelsträngsblod göra henne frisk. Tyvärr räckte inte blodet från navelsträngen, utan det krävdes en lång rad ingrepp på Anna för att hålla Kate vid liv. När det nu handlar om en organdonation säger Anna stopp och söker upp en advokat som kan hjälpa henne att stämma föräldrarna och få rätten att själv bestämma om sin egen kropp.

Allt för min syster av Jodi Picoult handlar om familjen Fitzgerald som definitivt är en familj i kris. Dottern Kate har varit sjuk i fjorton år, sonen Jesse knarkar och super och yngsta dottern Anna som använts som försökskanin i hela sitt liv säger plötsligt stopp. Hon är inte längre beredd att göra precis allt för sin syster. Detta gör mamma Sara både arg och besviken, medan pappa Brian faktiskt kan förstå sin yngsta dotter. Vi följer dem under en kort och intensiv period under en rättegång, men får också följa med främst mamma Sara tillbaka i tiden när hon guidar oss genom Kates sjukdomshistoria.

Det här är en både gripande och spännande bok. Den väckte väldigt många tankar och trots att vi får följa så många personer som dessutom turas om att berätta, känns de alla levande och riktiga. Möjligen är historien kring advokaten Campbell Alexander och Annas gode man Julia lite onödig, men samtidigt ger deras förhållande ännu ett perspektiv på vikten av att tala sanning, som är ett viktigt tema i boken.

Vad kan man egentligen kräva av ett barn som förälder? Är en fjortonåring gammal nog att själv ta beslut gällande liv och död? När är det dags att faktiskt släppa taget om ett sjukt barn? Det är inte så lätt att svara på de här frågorna, men Picoult vänder och vrider på dem på ett väldigt bra sätt. Jag kommer definitivt att läsa mer av henne!

Originalinlägget publicerades av Lilla O 2010-05-20

Jag har inte läst fler böcker av Jodi Picoult ännu, men jag har sett filmatiseringen av Allt för min syster. Därav reprisen och mer om filmen kommer i ett annat inlägg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: