En superduperbra deckare

Jag fick fjärde boken av Peter James av Damm förlag och då den utspelar sig i Brighton där jag studerade för hundra år sedan blev jag lite lockad. Sedan blev den liggande i väntan på bättre tider och till slut tog jag mig till biblioteket för att låna bok nummer ett. Att läsa deckarserier i fel ordning funkar dåligt för mig. Detta var i början av sommaren och förrgår tog jag så tag i läsandet av Levande begravd. Och herre jösses vilken spännande och välskriven deckare. Något av det absolut bästa jag läst på väldigt länge i genren. Huvudpersonen Roy Grace är trevlig och inte allt för deprimerad. Visserligen försvann hans fru några år tidigare och hans matvanor är kanske inte de bästa, men han är en förhållandevis normal deckarhuvudperson. Jag gillar honom skarpt och han har några trevliga kollegor dessutom som inte tar allt för mycket plats i denna den första boken. Bra taktik av James, då många böcker som inleder en serie handlar allt för mycket om dem som arbetar med fallet, istället för om dem som faktiskt är inblandade i det. Att Palace Pier och Royal Pavillions finns med i bakgrunden är också ett extra plus.

Under en svensexa blir Michael levande begravd av sina kompisar. De ser till att han har en slang att andas genom och en walkie-talkie att kommunicera med. De tänker lämna honom där i ett par timmar som hämnd för allt hemskt de själva blivit utsatta för på sina egna svensexor. De drar iväg med bilen och lämnar en panikslagen blivande brudgum till sitt öde.

Kompisarna kommer inte tillbaka till kistan. Faktum är de säkert skulle vilja, men omöjligen kan det. En bit från gravplatsen råkar de ut för en bilolycka och alla utom en dör. Den enda överlevande förs medvetslös till sjukhuset och dör en kort tid senare.Vid olycksplatsen hittar Davey, en utvecklingsstörd kille som hjälper sin pappa att bärga bilar, walkie-talkien och han är nu Michaels enda kontakt med omvärlden.

Ashley, Michaels blivande fru, är självklart helt förstörd. Hon hoppas dock hela tiden att allt ska vara ett skämt och att Michael snart ska dyka upp. Tydligen har han skickat iväg kompisar på de mest konstiga resor tidigare och Ashley hoppas att det är vad som hänt nu också.

Mark, Michaels bestman och kompanjon missar svensexan då hans plan blivit försenat och klarar sig därmed från den hemska olyckan. Konstigt nog verka han inte ha en aning om vart Michael tagit vägen. Roy Grace tycker att det är grymt konstigt, då han som best man borde ha varit med och planerat svensexan.

Levande begravd är vansinnigt spännande. Att som Michael ligga i en kista, känna vattnet stiga och vänta på sin egen död är verkligen läskigt. Det är på många sätt en brutal historia, men det är minimalt med våldsskildringar och det tycker jag är skönt. Istället är det läskigt på ett krypande sätt och jag hade verkligen svårt att lägga boken ifrån mig. Det är en välskriven, tät historia med en synnerligen trevlig polis i huvudrollen. Riktigt, riktigt, superduperbra helt klart! Behöver jag säga att jag definitivt kommer att läsa mer av Peter James?

4 reaktioner på ”En superduperbra deckare”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: