Tidsoptimism enligt O

Efter en arbetsdag som varit produktiv och definitivt intensiv dag på jobbet, smet jag lite tidigare för att hinna in en kort stund på Piratförlagets och Kanal 5:s träff om och med Helene Turstens karaktär Irene Huss. På onsdag släpps den nionde boken om en av mina favoritpoliser, som jag följt sedan 1998 då den första boken Den krossade tanghästen kom ut. Nya boken heter Den som vakar i mörkret och tillhör definitivt Turstens bästa. Väldigt läskigt att ett av offren bor bara några hus ifrån min första lägenhet i Majorna. Mer om boken på onsdag.

Helene Turstens böcker har också blivit film och skådespelarna som spelar Huss, hennes kollegor och maken Krister fanns på plats på träffen. De sex första filmerna kommer att sändas på söndagar i Kanal 5 med start på söndag 22/8. Föst ut är Tatuerad torso, som är tredje boken men första filmen i serien.Lite förvirrande, men fallen är desamma som i böckerna och ramberättelsen om Huss, hennes familj och hennes kollegor följer självklart sin kronologi.

Den 25 oktober startar inspelningen av sex nya filmer där tre baseras på Turstens tre senaste böcker och de andra tre på originalidéer av Tursten själv. Hon talade om skillnaden mellan att skriva för bok och för film. Självklart är det omöjligt att få in en hel bok på 90 minuter och det är inte önskvärt. Först ut att filmas är nya boken Den som vakar i mörkret som därmed blir film nummer 7 om Irene Huss. Därefter filmas Det lömska nätet och En man med litet ansikte. Lite bakvänd ordning här också alltså. Produktionsbolaget bakom är Illusion film och Yellowbird. Producerar gör Johan Fäleman och Hillevi Råberg som även producerat de tidigare filmerna i serie. Beräknad premiär på dvd är hösten 2011 till våren 2012. Under våren och sommaren sänds de i Kanal 5.

Jag gillar Irene Huss och Helene Tursten berättade varför hon valde att göra henne gtill den hon är. Hon ville skildra en äkta, mänsklig kvinnlig polis som inte är en 25-årig fotomodell, utan faktiskt en något äldre kvinna med familj som dessutom är en respekterad och duktig polis. Kanske är det därför det är så lätt att identifiera sig med henne.

Däremot har jag faktiskt inte sett någon av filmerna och vet inte riktigt hur Angela Kovács funkar i rollen.  Spontant känns hon lite mindre och vekare än jag tänkt mig Huss, men hon kanske tar väldigt mycket plats ändå. Ska bli spännande att se! Reuben Sallmander spelar hennes man Krister och chefen Sven Andersson av Lasse Brandeby. Mest klockren på pappret känns Dag Malmberg som Jonny Blom.

Tyvärr hann jag inte stanna länge i stan då fyra ungar skulle hämtas på diverse förskolor och skolor istället för de vanliga två. Inget som en make med en bil kan fixa själv. Nu sover alla fyra och jag hoppas på en lugn kväll och natt!

Det är lite typiskt mig att vilja vara på alla platser trots att det egentligen inte funkar så bra, men det var trevligt att i alla fall säga hej till Jenny och de andra från Piratförlaget och Kanal 5.

1 reaktion på ”Tidsoptimism enligt O”

  1. Jag tycker också om Turstens böcker och har även sett filmerna som jag också gillar. Nu tycker jag att Angela Kovacs ”är” Irene Huss efter att ha sett några filmer, men från början tyckte jag inte att hon passade in. För mig är Irene mer ”pojkaktig” än vad Angela är i sitt utseende.
    Jag ser fram emot de nya filmerna!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d