Bokgeografi Finland

Tillbaka till Norden igen i veckans Bokgeografi. Som vanligt är det tre punkter om landets författare och litteratur. Lycka till!

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Finland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det var länge sedan jag läste någonting av Aarto Paasilinna då jag tröttnade lite på hans stil. En av favoriterna av honom, som dock var sanslöst rolig är Kollektivt självmord om ett gäng glada (!) självmordskandidater som åker Finland runt i en hyrd buss för att hitta det speciella stället att begå ett kollektivt självmord. Galet, sanslöst och väldigt, väldigt roligt. Kanske dags att återgå till Paasilinna nu när hans tjugonde bok Paradisets fångar kommit ut.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Finland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag har bara läst en bok av Sofi Oksanen, Stalins kossor och den var jag inte jätteimponerad av. Jag är dock inte redo att ge upp ännu efter alla priser och hyllningar som hennes senaste bok Utrensning fått. Dessutom är den ny i pocket och kostar inte en förmögenhet att investera i.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Finland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har inte läst något av Miika Nousianen ännu och det vill jag göra. Mest lockar debutboken Hallonbåtsflyktingen. Den står på min galet långa läslista. Någon som läst den, eller något annat av Nousianen?

Läs också:

10 comments