En synnerligen söt liten drake

Just nu ligger Storebror och läser nya favoritboken för Lillebror. Den heter Zog – den lilla draken och är skriven av Julia Donaldson och fantastiskt illustrerad av Axel Sheffler. Tilläggas kan att han inte alls kan läsa, men vi har läst boken så många gånger de senaste veckorna att han nästan kan den utantill. Inte alla rim ännu, men ganska många formuleringar. ”En god idé, sa Zog” återkommer med jämna mellanrum.

Draken Zog går i skolan för att lära sig att bli en riktig drake. Enligt sig själv är han redan störst och bäst och förblir så trots att han inte riktigt lyckas med de uppdrag han får. Skönt med ett sådant självförtroende! Första året ska drakarna lära sig att flyga:

Zog tog sig upp och gjorde mot himlen ett räd.

Seglade.

Störtdök i loop

och kraschade mot ett träd.

Och vem räddar honom om inte en flicka som råkar vara på promenad i skogen. Hon finns där varje år och blir verkligen en viktig person i Zogs liv.

Storebror hälsar att ”boken är görbra för att Zog kan nästan allt och flickan är bra också.” Lillebror visar sin uppskattning genom att dansa runt och skrika ”jaaaa” så jag tolkar det som om han också gillar boken. Och jag då? Jo, det är en bra bok. Jag gillar böcker på rim och Lennart Hellsings översättning håller oftast väldigt hög klass. Några små konstigheter i rytmen, men det lär man sig ganska snart. Upprepningarna är bra och gör att vi säkert kommer att läsa boken i kör ganska snart.

Inte lika bra som den fantastiska Gruffalon, men inte långt ifrån. Helt klart en både charmig och läsvärd bok, speciellt om man som jag har barn som gillar lite annorlunda ord.

7 reaktioner på ”En synnerligen söt liten drake”

 1. Aha. Eftersom BArnens bokklubb hade just denna Zog-bok samt Var är mamma som månadens paket som anlände hemma hos oss denna vecka, så tänkte jag att ni också hade fått båda kanske. Men ett sammanträffande då. Jag tror dottern gillar Zog lite bättre möjligen, men jag gillade Var är mamma lite mer. Jag ska nog skriva om den faktiskt, för den var så bra på många olika plan. Och språket/översättningen flöt bättre än i Zog, där var det lite krystat ibland, minst sagt tycker jag.

 2. ateistinvandrare

  Boken spelar på nazistiska fördomar mot en minoritetsgrupp..
  ZOG är nazistiskt begrepp,Dessutom har den lilla draken en judestjärna på magen.Då vet vi vem boken handlar om..

  Utgivaren är antingen helt obidad utväcklingsstörd eller en smygnazist.Di Får välja själv

  Är det inte dax att lämna den judiska minoritesgruppen i fred.?

  Ännu ett exempel att det är solklart att man FÅR håna judar men aldrig skämta om muslimer

  1. Tror inte att författaren är smygrasist, men visst är namnvalet olyckligt även om konspirationsteorin om den sionistiska ockupationsregeringen knappast är allmänt känd i dagens samhälle. Att en guldstjärna fås då ett uppdrag klaras kan väl ändå syfta på en hel del andra saker än att drakarna i boken skulle vara judar. Känns lite som förföljelsemani att säga att en barnbok om drakar, som dessutom knappast har som syfte att håna någon, skulle vara antisemitism.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d