Fem bra dystopier

I veckan läste jag Den yttersta vildmarkens historia: Kuben av Nils Lundkvist, som just tilldelades Barnjuryns bokpris. En riktigt bra och välskriven dystopi för mellanåldern, som inspirerade till dagens topp 5. Att välja ut så få var riktigt svårt kan jag säga, då det finns så otroligt många böcker i genren. Gamla och nya, skrivna för unga och vuxna. Det här är i alla fall de fem jag valde:

Den absolut bästa dystopin jag läst är På stranden av Nevil Shute. Det är en bok som är så bra att jag inte vågar läsa om den, trots att jag skulle vilja. Det som gör just den här berättelsen så stark är att den är sannolik och att vi hela tiden vet att livet för karaktärerna snart är slut.

Lika brutal är Slutet av Mats Strandberg, där en komet är på väg mot jorden och när den når marken kommer allt att vara över. Vi får följa sjuttonåriga Simon, hans familj, vänner och andra människor runt honom. Alla gör de olika val gällande hur de ska tillbringa sina sista veckor.

Bland klassikerna är 1984 av George Orwell en favorit. Orwell lyckas skapa ett samhälle som verkligen skrämmer mig, som sätter ljuset på det farliga både under hans och vår samtid. Propagandan, hur många politiker, journalister, debattörer och allt för många andra, slirar på sanningen och bygger upp en alternativ verklighet.

Det är några år sedan nu som vi fullständigt översvämmades av dystopier för unga läsare och jag måste lyfta fram Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins. Fantastiska böcker som också blev bra filmer. Tydliga hjältinnor och en och annan hjälte, ett samhälle som fascinerar och så de fruktansvärda hungerspelen.

Binas historia av Maja Lunde är kanske egentligen ingen dystopi, utan en historia om människans relation till bina och hur världen förstördes så mycket att de försvann. Det är en historisk berättelse och en framtidsskildring samtidigt, snygg, skrämmande och riktigt intressant. Trots att jag tyckte mycket om boken har jag konstigt nog inte läst vidare i Lundes klimatkvartett. Det borde jag ändra på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: