Tore säsong 1

Hur fantastisk är inte tv-serien Tore av och med William Spetz? Jag skriver säsong 1 i rubriken, för de sex halvtimmeslånga avsnitten räcker inte. Det måste komma fler. Egentligen är jag inte alls överraskad över att Tore är så väldigt bra, då Spetz redan med serien Filip och Mona visade hur fantastiskt bra han är både som serieskapare och skådespelare. Den fick inte mer än en säsong och jag hoppas verkligen att detsamma inte händer Tore. Visst är sex avsnitt längre än de flesta filmer och visst knyts historien ihop på många sätt, men jag vill ändå ha mer.

Vad är det då som gör Tore så fantastisk? Riktigt bra skådespelare är en sak. Förutom Spetz själv består ensemblen av till exempel Peter Haber, som spelar Tores pappa Bosse, Sanna Sundqvist som spelar hans bästa (och enda) vän Linn, Hannes Fohlin som spelar hans (typ) hemliga kärlek Erik och Carlos Romero Cruz som spelar dragdrottningen Shady Meat. De lyckas förmedla känslor på ett så väldigt fint sätt, inte sällan ärligare och mer brutalt än vad som hör till vanligheterna.

Tore inleds med ett födelsedagsfirande. Huvudpersonen fyller 27 och hans pappa Bosse ställer nu krav på att han ska flytta hemifrån. Tore tolkar det som att han blir utkörd från sitt hem och vill inte inse att Bosse bara vill honom väl. Att som 27-åring bo hemma och dessutom arbeta tillsammans med sin pappa, är självklart inte helt hälsosamt. Arbetet är på en begravningsbyrå och jag har sett kommentarer om att Tore skulle vara allt för lik Six Feet Under, men det håller jag inte med om. Jo, miljön är densamma, sökandet efter identitet efter en nära anhörigs död också, men där slutar likheterna. Det som förändrar Tores liv är att Bosse dör och det är en förändring han har svårt att hantera.

Det har kommit många bra, svenska tv-serier de senaste åren och Tore tillhör de bästa. Det är en djupt mänsklig historia som inte väjer för de svåraste känslorna, men som inte heller fastnar i det svartaste av dem. Jag fnissar och gråter, ibland samtidigt och önskar av hela mitt hjärta att Tore ska hitta ett liv som är bra. Det här är en serie du inte får missa.


Om serien

Tore, säsong 1, sex avsnitt, (2023)

Skapad av William Spetz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: