Jonas Hassen Khemiri: Ett förbannat liv

Jonas Hassen Khemiri intervjuas av Ingrid Elam om sin nya bok Systrarna. Den handlar om tre systrar och om karaktären Jonas Hassen Khemiri, som inte är den riktige Jonas, trots att mycket som händer i boken har hänt i författar-Jonas liv. Jonas blir en slags utgångspunkt för att kunna skapa en skönlitterär berättelse. Namn är viktiga i många av Jonas Hassen Khemiris böcker och tycker om att skapa en osäkerhet kring namnen. Lite flummigt, men intressant resonemang. Han talar om en övning han gjort med sina skrivarelever som går ut på att skapa en karaktär eller ett namn, som tar över de negativa tankar om skrivande som finns i deras huvuden.

ESystrarna i boken var de första svensk-tunisier som Jonas träffade, vilket upptar mycket tankeverksamhet för bokens Jonas. Trots att boken är skriven i USA och utspelar sig i Tyskland, Tunisien, men också i Sverige, är det den svenskaste bok Khemiri har skrivit. Elam ger också en bild av att den här boken är en ocean till skillnad mot de tidigare böckerna som varit mer som insjöar. Den är stökigare och lite bångstyrig.

Jag blir glad och hoppfull när Elam beskriver Systrarna som en bladvändare trots att den är över 700 sidor. Khemiri berättar att han inspirerats mycket av Tolstojs Krig och fred. Sedan skulle titeln kunna vara densamma som en pjäs av Tjechov, men så blev det inte och nej, Khemiri tatar inte om Tjechov, det var min koppling, men däremot berättar han hur hans sätt att skriva påverkats av Tolstoj.

Khemiri är ännu en författare som menar att han börjar skriva utan att veta hur berättelsen skulle se ut. Först hade han tänkt att systrarna skulle ha superkrafter, men menar att karaktärerna talade honom till rätta. De ville finnas bara för att de är människor och när han lät dem vara det blev de levande. När han talar om dem är det som att de verkligen är levande och det är de ju på vissa sätt.

Boken är fylld av viktiga möten och Khemiri säger att en yngre och mer osäker Jonas troligen inte hade vågat skriva kärleksscenerna. I inledningen träffar systern Ina den gigantiska mannen Hector och plötsligt förändras balansen mellan systrarna.

Vilka proffs Jonas Hassen Khemiri och Ingrid Elam är och vilket trevligt samtal. Faktiskt så fint att jag slutade skriva och bara lyssna. Min rädsla över att läsa en tegelsten har också förbytts till en längtan efter att lära känna karaktären Jonas och de tre systrarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: