En komikers uppväxt

När jag leta böcker till veckans topp 5 insåg jag att det inte blivit av att jag sett filmatiseringen av En komikers uppväxt från 2019. Det åtgärdades omgående och jag måste säga att jag gillade den riktigt mycket. Visst är det mycket från boken som försvinner när allt ska rymmas i en film, som dessutom bara är 1,32 h, men jag tycker att urvalet fungerade över förväntan. Juha som vuxen spelas av Johan Rheborg, som i få scener lyckas levandegöra en man som på ett sätt har allt, men samtidigt är trasig. Den unge Juha spelas av Loke Hellberg, som också gör det bra. Karaktärerna hinner inte fördjupas jättemycket och kanske krävs det att man läst boken för att allt ska falla på plats, men skildringen av barnens elakhet och de hemska konsekvenser deras agerande får stå i centrum och griper tag. Att som förälder se den gräsliga skildringen av Thomas kalas är hemskare än mycket annat jag sett. Den som kanske får stå tillbaka allt för mycket i filmen är karaktären Jenny, som nästan är bortmanövrerad. Det är kanske den enda invändning jag har mot manuset.

För drygt 20 år sedan läste var och varannan klass Jonas Gardells bok om Juha som växer upp i Sävbyholm. Det är 70-tal och Sverige är på samma gång helt annorlunda och väldigt likt dagens samhälle. Livet för den som befinner sig mellan barn och tonår är minst sagt tufft. Juha, Thomas och Jenny är töntarna, de som ingen annan vill vara med. Medan Thomas och Jenny på något sätt verkar acceptera sitt utanförskap, drömmer Juha om att höra till det mer populära gänget. När han någon gång får vara med Stefan, Pia, Li och de andra är han beredd att göra nästa hur långt som helst, inklusive att vara elak mot de två riktiga vänner han har. I nutid har Juha blivit komiker och vid en föreställningen dyker en gammal klasskamrat upp. En som säger sig ha varit en av hans bästa vänner under skoltiden. Det visar sig att det inte är den han hoppas och tror. Mötet kastar honom tillbaka till skoltiden och det känns inte bra.

Ibland funderar jag på om det hade varit kul att läsa En komikers uppväxt med elever idag. För att göra det måste jag självklart läsa om boken med elevögon från 2023. Kanske hade det varit vettig läsning. Har du läst om En komikers uppväxt nyligen? Fungerar den fortfarande?


Om filmen

En komikers uppväxt, (2019), 1h 32 min

Regisserad av Rojda Sekersöz

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: