Dagens VM-kultur: Jamaica

Idag spelar Jamaica sin första match i VM mot Frankrike. Det blir troligen tufft att ta poäng, men bollen är, som man säger, rund.

Marlon James är en författare jag länge tänkt läsa något av, men det har inte blivit av. Han tilldelades Bookerpriset 2015 för sin bok A Brief History of Seven Killings, som getts ut på svenska med titeln En kort krönika om sju mord.

Jaqueline Crooks nominerades till Women’s Prize for Fiction i år med sin roman Fire Rush som utspelar sig på 80-talet i London, Bristol och Jamaica. Novellsamlingen Ismigrationen är utgiven på svenska av Aska förlag.

Leone Ross föddes i Storbritannien, men växte upp med sin mor i Jamaica. Hennes roman This One Sky Day nominerades till Women’s Prize for Fiction 2022. Även debuten All the Blood Is Red nominerades till samma pris som då hette Orange Prize for Fiction.

Here comes the sun av Nicole Dennis-Benn är en ganska svart roman som utspelar sig på Jamaica, mitt i och strax utanför turiststråken. Dennis-Benn har också skrivit Patsy som handlar om en kvinna med samma namn som lämnar sin dotter på Jamaica och tar sig till USA där hon som papperslös jobbar hårt utan rättigheter.

Lorna Goodison är poet och född i Kingston, Jamaica. Hon är riktigt stor och tilldelades the Queen’s Gold Medal for Poetry 2019. En författare att upptäcka.

Det går inte att skriva om Jamaica utan att nämna Bob Marley & The Wailers. Jag har lyssnat väldigt lite på dem, men yngste sonen gillar skarpt och därför har jag lärt mig att uppskatta i alla fall vissa låtar. Favoriten är kanske Three Little Birds och den här versionen är kanske det sötaste som finns.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: