Dagens VM-kultur: Zambia

Zambia spelar i grupp C tillsammans med Costa Rica, Spanien och Japan. Idag möter de Japan i sin första match i mästerskapet. Något som är roligt med den här inläggsserien (och tidigare liknande) är att jag lär mig saker. Zambia är ett land som jag har riktigt dålig koll på och faktiskt inte har läst någon bok från, om man inte räknar svenska författares böcker som utspelar sig i landet.

Vi börjar där, i de böcker som är skrivna av svenskar som har en relation till Zambia. Karin Alfredsson har varit regionchef för biståndsorganisationen We Effect i huvudstaden Lusaka och den här artikeln i Fönstret berättar om kultur från Zambia. Första boken i serien om Ellen Elg utspelar sig i just Zambia. Den heter 80° från Varmvattnet och jag läste den 2009. Även Henning Mankell, som annars mest förknippas med Moçambique, har skrivit Leopardens öga om en ung man som reser till Zambia på 60-talet.

När Wilbur Smith föddes 1933 låg staden Kabwe i Nordrhodesia. Först 1964 blev landet självständigt som Republiken Zambia. Jag har inte läst något av Smith, men hans böcker är (var?) populära. Sådana som min pappa hade kunnat plocka upp de få gånger han läste en bok.

Kayo Chingonyi är poet och har gett ut två diktsamlingar. Han föddes i Zambia 1987 och har bott i Storbritannien sedan han var 6 år. Debuten Kumukanda finns översatt till svenska. För den tilldelades han Dylan Thomas Prize.

Gaile Parkin är född och uppvuxen i Zambia och får representera den lite mer lättsmälta litteraturen. Jag kan tycka att det är bra att böcker från ovanliga litteraturländer får en större bredd och skulle gärna läsa någon av hennes böcker. Ingen av dem verkar dock utspela sig i just Zambia, utan Baking cakes in Kigali utspelar sig i Rwanda, When Hoopoes Go To Heaven i Swaziland och Kilimanjaro Snow i Tanzania.

Ellen Banda-Aaku föddes i Storbritannien, men växte upp i Zambia. Hon har skrivit flera böcker för barn och unga och för Wandi’s Little Voice belönades hon med Macmillan’s Writers Prize for Africa. Patchwork, hennes första bok för vuxna, kom 2011.

1 reaktion på ”Dagens VM-kultur: Zambia”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: