Barbara Kingsolver är historisk

Igår avslöjades vilken bok och författare som tilldelades Women’s Prize for Fiction 2023 och vinnaren blev historisk. Vinnaren Barbaa Kingsolver tilldelas nämligen priset för andra gången och är den enda författare som är dubbel vinnare. När Barbara Kingsolver tilldelades Women’s Prize for Fiction hette priset fortfarande Orange Prize for Fiction och vinnarboken hette The Lacuna. Jag har tänkt läsa något av henne sedan dess, men det har inte blivit av. Kanske för att beskrivningarna låter så himla amerikanska på ett sätt som inte brukar tilltala mig.

När Barbara Kingsolver nu tilldelats Women’s Prize for Fiction för andra gången, dessutom av en hänförd jury, måste jag kanske tänka om. Årets vinnarbok heter Demon Copperhead och är parafras av Dickens David Copperfield från 1850. Det är en roman jag älskar trots, eller tack vare, att berättelsen är rätt galen. I Kingsolvers version är huvudpersonen en fattig pojke från Virginia, son till en ensamstående mor och ständigt på resa från sitt ursprung. Damon Copperhead belönades också med Pulitzerpriset och verkar helt klart vara en bok utöver det vanliga. Ändå blir jag inte jättesugen på att läsa den. Samtidigt brukar de böcker som vinner Women’s Prize for Fiction vara riktigt bra.

Barbara Kingsolver är en amerikansk författare, född 1955, som som växte upp på landsbygden i Kentucky. Den amerikanska landsbygden är också ofta miljön för hennes böcker som hunnit bli tio till antalet. Debuten The Bean Trees kom 1988 och det stora genombrottet kom med The Poisonwood Bible tio år senare. Giftträdets bibel blev den svenska titeln, men det är få av Kingsolvers böcker som översatts till svenska. Den utspelar sig i Kongo 1959, ett land där Kingsolver bodde delar av sin barndom och vi får följa en missionärsfamilj. Återstår att se om Damon Copperhead översätts. Det borde väl ändå en bok som tilldelats två så stora litterära priser bli.

3 reaktioner på ”Barbara Kingsolver är historisk”

  1. Hej, jag läste ett par titlar på svenska av författaren för tjugotalet år sedan, Giftträdets bibel, och Sommarens rikedom. Gav betyget 2/4 till bägge så jag tyckte väl inte de var speciellt bra. Men skam den som ger sig.
    Dalabiblioteken har nyligen gått ihop, det har varit mer än lovligt mycket strul med nya datasystemet som fortfarande inte fungerar tillfredsställande, men, Demonhead fanns på ett bibliotek, i en annan dalastad, och den fanns inne! Så nu har jag reserverat den tack vare din bloggpost! Tusen tack för det, hoppas jag gillar den bättre än de tidigare böckerna. Att sitta i skuggan under ett träd och läsa är vad man orkar med i denna hetta. Ha en fin sommar!

  2. Jag tycker att Kingsolvers bok ”Animal, Vegetable, Miracle: A Year of Food Life.” ser intressant ut

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: