Tjuvdrottningen

I Tjuvdrottningen får läsaren återknyta bekantskapen med barnhemsflickan Mika och polisen Valdemar Hoff. Serien heter Månvind & Hoff och första delen Nattkorpen tilldelades Augustpriset 2021. Året är 1881 och det har blivit vår i Stockholm. Två av barnen på Allmänna barnhuset hänger hellre runt på stan än att gå till skolan. De har fått kontakt med en knivkastardrottning som vill ha med dem i sin föreställning. Henriette, som hon heter, lovar barnen ett bättre liv än de har på barnhemmet. Hon ska ta dem med till Äppelgården i Skåne så fort de genomfört en sista, stor föreställning. Även Mika lockas av Henriettas dramatiska framtoning och börjar drömma om ett bättre liv. Samtidigt är det någonting i knivkasterskans berättelse som skaver.

Jag tycker verkligen om Mika och är glad över att få återse henne, men tycker kanske inte att Tjuvdrottningen når upp till den kvalitet som seriens första bok hade. Spänningen finns där och vissa karaktärer fördjupas, men det känns som något av en mellanbok. Med det sagt kommer jag ändå utan tvekan läsa vidare i serien, vars femte del Ormsaltaren just kommit ut.


Om boken

Tjuvdrottningen av Johan Rundberg, Natur & Kultur, (2021), 191 sidor

Del två i serien om Månvind & Hoff

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: