Dirt Town – en lysande spänningsdebut

Året är 2001 och vi befinner oss i Australien under den varmaste tiden på året. Det är varm, torrt och ganska så outhärdligt. Ronnie och Esther är bästa vänner och bor i Durton, New South Wales, en liten stad som invånarna kallar för Dirt Town. Esther tillhör familjen Bianchi och hennes pappa Steven föddes och växte upp där. Det gjorde även Esthers mamma och många andra föräldrar till deras skolkamrater. I det lilla samhället känner alla till varandra och många bär på hemligheter.

Ronnie, som egentligen heter Veronica, är en av berättarna. Hon bor med sin mamma Evelyn och de har det ganska knapert. Vem hennes pappa är har modern aldrig avslöjat trots att Ronnie frågar gång på gång. Den manliga förebilden i hennes liv är morbrodern Peter som bor med sin familj i Durton. Han är gift med Shelly som är Esthers mammas enda väninna. Constace, som modern heter, är något av en utböling i Durton och trivs inte särskilt bra.

Det är den sista fredagen i november då Esther, kallad Estie, försvinner spårlöst på väg hem från skolan. Hon och Ronnie skiljs åt vid skolan, men Esther kommer aldrig hem. Ronnie blir därför en av de första som förhörs av polisen som därefter förhör alla elever och deras föräldrar. Den lokale polisen Mack, som känner invånarna i Dirt Town, samarbetar med detective sergeant Sarah Michaels som leder utredningen och hennes partner Smithy. De båda tillhör regionen och arbetar med fall på olika platser. De är två ganska vanliga poliser och det är ganska befriande att författaren inte bygger handlingen kring någon konflikt mellan kollegor eller ens på vanliga stereotyper. De gör sitt jobb, de berörs av fallet och de jobbar på.

En ganska stor del av boken består av förhör, men vi får också veta mer om vad som hände med Esther genom flera berättare. Förutom Ronnie är berättarna utredaren Sarah, Lewis som är Ronnies och Esthers klasskompis och Constance, Esthers mamma. Sedan finns kapitel som kallas “We” som är en slags kollektivt berättade kapitel där barnen i Dirt Town berättar om sina liv och om hur Esthers försvinnande påverkar dem. Just dessa delar visar att författaren Hayley Scrivenor är en deckarförfattare utöver det vanliga. Dirt Town är hennes debut och det är en riktigt bra sådan. Tankarna går till Jane Harper och hennes böcker som utspelar sig i små samhällen där alla känner alla och där ett brott påverkar dem alla. Scrivenor är minst lika bra som Harper och jag ser fram emot att läsa fler böcker av henne.


Om boken

Dirt Town av Hayley Scrivenor (utgiven i USA med titeln Dirt Creek), Pan Macmillan, (2022), 368 sidor

5 reaktioner på ”Dirt Town – en lysande spänningsdebut”

  1. Låter som en bra bok, men den finns inte på svenska, om jag skulle läsa den skulle jag aldrig komma igenom den. Kommer kolla upp om den kommer i svensk översättning framöver.

    1. Nej, den finns bara på engelska. Hoppas att den översätts så att du för möjlighet att läsa. En annorlunda form av glesbygds-noir.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: