Knutby – en ruskig historia

Jag insåg när jag såg tv-serien Knutby att jag egentligen vet ganska lite om den ökända församlingen som porträtteras. Jonas Bonnier vet desto mer och det är hans roman Knutby som ligger till grund för serien med samma namn. Nu blir jag också sugen på att veta mer. Uppdrag granskning har gjort en dokumentärserie, liksom HBO vars serie Knutby – i blind tro kritiserades när den kom 2021.

Det var 2004 som församlingen Knutby Filadelfia skapade rubriker när Alexandra Fossmo, gift med pastor Helge Fossmo mördades. Den som döms för mordet är barnflickan Sara Svensson, men även Helge Fossmo döms då han anses ha fått henne att skjuta hans fru. Även grannen, Daniel Linde, skottskadas samma kväll. Kanske är det ändå Alexandras syster Åsa Waldau som blir mest uppmärksammad. Hon kallas Kristi brud och är övertygad om att Jesus ska komma tillbaka till jorden för att gifta sig med henne. Hon styr församlingen, kanske mer än Helge Fossmo gör. I alla fall är det den bild som sprids.

I tv-serien Knutby heter Kristi brud Eva Skoog och spelas av en helt fantastisk Aliette Opheim. Hon skildrar en karismatisk, men också elak och dominant person som verkligen gränsar till galenskap. Eva är den som lockar Sara, eller Anna som hon heter i serien, till Knutby där Sindre Forsman verkar som karismatisk pastor i Knutby Filadelfia. Han är gift med Kristina och de har två barn och ett tredje på väg. Anna börjar arbeta som barnflicka hos familjen Forsman och Sindre verkar helt klart intresserad av henne. Just det sexuella är centralt i församlingen och Eva använder Sindre som Jesus ställföreträdare när hon har kärleksmöten med sin blivande man. Lika sjukt som obehagligt.

Att församlingen ska hållas intakt är viktigt och därför är det centralt att gifta sig inom den. Anna träffar Johnny och är inte alls speciellt kär i honom, men de blir tillsammans. Även andra förhållanden verkar mer praktiska än något annat, samtidigt som sex, även utom äktenskap, verkar ses som viktigt. Alba August som spelar Anna gör också en imponerande rolltolkning och lyckas förmedla den osäkerhet och önskan att höra till som kan få någon att bli en del av en sekt. Visst tvivlar hon ibland, men bandet till Sindre och Amma är starkt.

Knutby är en rent ut sagt vidrig serie. Den porträtterar religion och besatthet när den är som sämst och jag mår verkligen dåligt av att se den makt som Sindre och kanske ännu mer Eva, har över församlingen. Dels handlar det om krav på ekonomiskt stöd, men också utstuderad maktfullkomlighet. Skådespelarna lyfter serien till något alldeles extra och jag är så otroligt imponerad av Aliette Opheim. Hon är alltid bra, men när hon spelar Kristi brud är hon fantastisk. I den planerade andra säsongen är det Eva Roos som står i centrum och jag kommer utan tvekan att se den, trots att jag vet att den kommer att få mig att må skit.


Om serien

Knutby, (2021), 1 säsong med 6 avsnitt

Regisserad av Goran Kapetanovic

Serien är baserad på en bok av Jonas Bonnier som också skrivit manus tillsammans med Fredrik Agetoft och Anna Platt.

1 reaktion på ”Knutby – en ruskig historia”

  1. Jag har tänkt att jag borde se den här serien, jag bor en halvtimmes bilväg därifrån och vi har följt med vänner till just Knutby, som ligger väldigt vackert och avskilt, för att äta på Knutby krog. Jag kände inte till sekten innan morden skedde, men då blev det förstås stor uppståndelse och den ena efter den andra berättade bland annat om hur deras barn blivit undervisade på ett ganska märkligt vis av lärare som ingick i Knutbyförsamlingen, och att de därför flyttat sina barn till andra skolor. Jag sparar serien för streaming i helgen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: