Fantastiska, fantastiska Pørni

Igår såg jag sista avsnittet av tredje säsongen av den underbara, norska serien Pørni av och med Henriette Steenstrup. Jag har skrattat och jag har gråtit, precis som i de tidigare säsongerna. Har du inte sett dem ska du sluta läsa nu och göra det direkt. Sällan har svärta och humor kombinerats så bra som i berättelsen om den ensamstående tonårsmamman Pørni. När vi träffar henne för en tredje gång närmar det sig jul och ettårsdagen för systern Annes död. När Pørni vill fira jul som de alltid har gjort, vill de andra runt henne starta nya traditioner för att slippa tänka på den som inte längre finns. Äldsta dottern Hanna ska resa till Argentina och lillasyster Sigrid planerar att fira hos sin pappa. Inte ens sin egen pappa får Pørni sällskap av, för han ska fira med pojkvännen och hans familj. Jul blir det ändå, men en lite ovanlig och oväntad sådan.

Jul, nyår och lite vardag hinns med innan vi efter ynka sex avsnitt tar farväl av Pørni och de andra. Då har det hunnit bli 21 januari och såväl Sigrid som Pørni och inte minst prinsessan Ingrid Alexandra har födelsedag. Serieskaparen Henriette Steenstrup verkar inte helt främmande för en fjärde säsong, men det kändes lite som att tredje säsongen avslutades på ett sätt som hade kunna vara ett definitivt slut. Jag hoppas inte att det blir så.

Det är något speciellt med Pørni och något jag tycker skildras extra bra är livet med tonåringar. Även Pørnis jobb på socialtjänsten med utsatta barn får ta en del plats. Det blir aldrig sentimentalt, men livet som beskrivs är så långt från det glättiga man kan komma. Samtidigt finns en värme och ett driv som jag sällan skådat och det är inte bara Pørni som står för det. Det är helt enkelt det riktiga livet som beskrivs med allt vad det innebär.


Om serien

Pørni säsong 3 med sex avsnitt, totalt finns 18.

Skapad av Henriette Steenstrup

Serien kan ses på Viaplay

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: