Städerskan av Nina Prose

Städerskan av Nina Prose beskrivs som en spänningsroman och visst är den det på många sätt. Berättelsen om Molly som arbetar som städerska på Regency Hotel är dock mer än så. Det är en annorlunda huvudperson vi får lära känna och en ensam sådan. Hennes mormor som varit livets trygghet har dött och Molly är ensam kvar i en lägenhet hon inte har råd att betala. Hyresvärden är ständigt på henne och stressen över ekonomin är stor. Jobbet som hotellstäderska ger en del dricks om man städar rätt rum, men tyvärr har Molly en chef som gärna plockar dricks som egentligen tillhör de andra städerskorna. Cheryl, som chefen heter, får ses som Mollys nemesis och är en allt annat än trevlig person.

Det är när Molly som vanligt städar i sviten där paret Black bor som hennes liv förändras. De har bott där länge och Molly ser Giselle Black som en vän. För en utomstående ter det sig som en märklig vänskap, men visst verkar de bry sig om varandra. Giselle har till exempel gett Molly ett timglas som hon förvarar i sitt skåp på jobbet. När Molly säger saker som är lite opassande brukar Giselle hjälpa henne och Molly har fått reda på en hel del om Giselles äktenskap med den mycket äldre Charles Black.

Det är inte som det brukar när Molly kommer till parets svit. Charles Black stormar ut och Giselle har låst in sig i badrummet. Molly återställer sviten till yttersta perfektion, som hon alltid gör, och bestämmer sig för att återvända senare för att städa badrummet. När hon gör det hittar hon Charles Black död i sin säng. Som den som hittar kroppen blir Molly självklart viktig i polisens utredning och hon lär sig vilka som är hennes vänner på riktigt och vilka som vill henne illa.

Det är mycket jag tycker om med Städerskan, men jag tycker ändå att porträttet av Molly skaver lite. Det är underförstått att hon har någon form av autism och jag är rätt trött på skildringen av personer med diagnosen, då de i princip alltid blir rätt överdrivna. Ibland gränsar det till lyteskomik, men Nina Prose håller sig oftast på rätt sida gränsen och avslutningen i kombination med skildringen av det liv Molly och hennes mormor haft, gör att balansen blir ganska okej. Spännande är det oavsett, kanske inte primärt själva mordfallet, utan beskrivningen av de personer som är inblandade i allt skumt som hänt på hotellet.


Om boken

Städerskan av Nina Prose, Albert Bonniers förlag, (2022), 350 sidor

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: