Den tillbakatrollade julen

Novellsamlingen Delat rum på Kammakaregatan av Agnes von Krusenstjerna publicerades 1933 och i den finns novellen ”Den tillbakatrollade julen”. Här tas vi med till Syditalien där julaftonen överraskande nog bjuder på snö. På hotellet, som tidigare varit ett kloster, möts en grupp engelsmän och en dansk herre. Speciellt engelsmännen saknar sitt hemland och varför de lämnat det förblir oklart. Kanske handlar det om längtan efter värme, men inte ens någon sådan får de. Hotellägaren gör sitt bästa för att de ska trivas och till barnen har de som vanligt hängt upp julstrumpor.

En äldre man står i centrum för händelserna. Han kallas mr Bertie och är en äldre man som säger sig vara engelsman, men talar en rad språk. Författaren kallar honom ”sällskapets rolighetsminister och hjälpreda”. Många uppskattar att han alltid hjälper till, medan andra hävdar att han kanske prutar bra på varor, men sedan tar ett högre pris och tjänar en slant. Han har två hemligheter och dessa kommer att avslöjas under kvällen.

Något jag fastnar för är von Krusenstjernas språk. Snygga metaforer och liknelser blandas med ett vardagligt men ändå vackert språk, där varje ord har betydelse. Det här är en författare jag bara läst kortare texter av, men jag är sugen på mer. Kanske genombrottssviten om Tony som inleds med Tony växer upp.

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: