Julakuten för ensamma hjärtan

Vill du läsa en fartfylld julroman med extra allt är det Callum Bloodworths Julakuten för ensamma hjärtan du ska välja. Huvudpersonen Elsa ser inte alls fram emot jul. Hon har just flyttat in i ännu ett tillfälligt boende, har ett kraschat förhållande bakom sig och bär på en sorg. En riktigt bra vän har hon dock i Sophia, som är den som får den lite galna idén att de två ska åka runt till människor som behöver sällskap på jul. Sofia ordnar en buss med namnet Gloria, som de pyntar och sedan börjar dagarna före jul fyllas med bokningar från människor som vill fira med sina nära och kära, trots att de inte kan göra det rent fysiskt. Till passande musik och dryck möts människor med hjälp av Sophia och Elsa. Eller förresten, men hjälp av Elsa ska det stå. Sophia behöver nämligen åka till sin mamma som behöver stöttning och av julen tillsammans med Elsa blir det ingenting.

Elsa bestämmer sig för att köra på ändå. Hon får parkera bussen hos sin granne Britt trots att den sure granngubben inte alls gillar idén. Som sällskap i bussen får hon Britts sextonåriga barnbarn Julia, som är lika bra på att baka som hon är dålig på att konversera. Att åka med Elsa i Gloria är ändå bättre än att hänga i Britts överdekorerade hus och faktum är att Julia har koll på saker som Elsa missat eller inte tänkt på. Som att fika borde vara en självklar del av julfirandet, liksom att undersöka eventuella allergier hos gästerna och inte minst att föreviga arbetet i sociala medier.

Jag visste sedan innan att Bloodworth är riktigt bra på att skildra känslor och här bjuds vi på ett virrvarr av sådana. Det är glädje och sorg blandat och ibland blir det så mycket att jag nästan blir andfådd när jag läser. Saken är den att det funkar ändå. Kanske för att Elsa är en karaktär jag önskar allt gott och detsamma gäller faktiskt för de andra karaktärerna. Julakuten för ensamma hjärtan kör liksom Gloria i full fart genom ett mycket annorlunda julfirande och även om jag är glad att jag bara betraktar det på avstånd är jag glad att jag fått ta del av det.


Om boken

Julakuten för ensamma hjärtan av Callum Bloodworth, Bazar förlag, (2022), 300 sidor

2 reaktioner på ”Julakuten för ensamma hjärtan”

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: