Jul av Victoria Benedictsson

Det är jul och i olika hem förbereds firandet. En liten gubbe stretar med sin kärra på väg hem till gröten som puttrar på spisen. Hos den mer förmögna familjen har sonen just kommit hem för att fira jul, tyvärr utan studentexamen då han missade provet. Misslyckandet verkar inte beröra honom märkbart. Han framstår som glad och sorglös, kysser sin mor och väntar på sin nyförlovade syster. I arbetsrummet sitter fadern och han är minst sagt bekymrad.

När jag studerade litteraturhistoria i mitten av 90-talet var Benedictsson helt bortglömd. Nu lyfts hon allt mer och ses som en av de största, svenska författarna under realismen. Har du inte läst romanen Pengar tycker jag absolut att du ska göra det. Jag tycker om Benedictssons sätt att skriva och hur hon lyfter de människor som inte har någon egen röst. Dessutom är hon bra att sätta olika människoöden i kontrast till varandra och konstaterar inte sällan att det inte är helt enkelt att utreda vad som egentligen ger lycka. Klart är att pengar inte alltid gör det, vilket också blir tydligt i novellen Jul.


Om boken

Jul av Victoria Benedictsson, utgiven av Novellix, (2019)

Novellen publicerades första gången i samlingen Folkliv och småberättelser från 1887

6 reaktioner på ”Jul av Victoria Benedictsson”

  1. får plocka fram den novellen, läsa igen, Victoria Benedictsson var väl inte helt bortglömd, Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet har ju skrivit en bok om henne

      1. Dag Hedman höll de flesta föreläsningar på 90-talet i GU.. Moa Martinson ingick i litteraturen, Ebba Wittman-Bratt lyfte flera kvinnor. Pengar hittade jag på finska i min mors bokhylla

  2. För mig är hon inte bekant, ska notera romanen Pengar o lägga på min lista, tack för tips och riktigt skönt jul!

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: