Driving home for Christmas

Nu skulle man kunna tro att det här inlägget kommer att handla om maken favoritjulsång med Chris Rea, men så är det inte. Istället handlar det om Joanna Bolouris senaste bok som heter just Driving home for Christmas, en bok som verkligen placerar henne i topp gällande författare av julböcker. Det här är så mycket mer än ”bara” en lustig och romantisk julskildring, men så fortsätter den också en bra bit efter julhelgen.

När vi träffar Kate och Ed första gången ska de resa till sin hemstad för att fira jul. Ed väntar utanför Kates jobb och hon är som vanligt sen. Under resan ökar irritationen dem emellan. Grunden till konflikten är att de vill olika saker. Ed drömmer om en stor familj, men Kate är verkligen inte redo. Han ifrågasätter att hon lägger all sin vakna tid på ett jobb som hon avskyr och hon lyfter det faktum att han saknar drömmar. Innan de kommer fram till Eds familj har de hunnit göra slut, eller i alla fall kommit överens om att ta en paus. Med tanke på att de varit tillsammans sedan de gick i skolan är det en stor grej och de bestämmer sig därför för att inte berätta något för sina familjer. Vi får följa dem under julhelgen, men tas också med tillbaka i tiden då de träffas, blir vänner och senare ett par. Dessutom får vi följa med på flera julfiranden och lär verkligen känna Kate och Ed liksom deras familjer.

Efter jul flyttar Kate tillfälligt till sin vän Lauren och därefter till en lägenhet hon hyrt via Airbnb. Ed bor kvar i deras gemensamma lägenhet och känner verkligen inte något av den frihet som den nyvunna självständigheten borde gett honom. De har ändå bestämt sig för att försöka satsa på sina egna liv ett tag och kanske förändra det som behöver förändras. Egentligen är det ju inte så konstigt om två personer som varit tillsammans så länge växer ifrån varandra och bara är tillsammans av gammal vana. Bolouri skildrar deras liv tillsammans och isär väldigt fint och lyckas hålla sig ifrån de värsta klyschorna. Kate och Ed blir riktiga personer som jag bryr mig om, vilket gör läsningen så mycket bättre.

Nu har jag läst flera julböcker av Joanna Bolouri och de har alla varit bra. Dags att ge sig på några av hennes andra böcker kanske, för sådana har hon skrivit också. Har du inte läst något av henne rekommenderar jag dig att göra det. Printz Publishing har gett ut Jag kommer hem till jul och Allt jag önskar mig till jul.


Om boken

Driving home for Christmas av Joanna Bolouri, Querkus Publishing, (2022), 352 sidor

Rulla till toppen
%d