Några intressanta nobelpristagare

Det är lördag och dags för en topplista som den här veckan handlar om nobelpristagare. Inget jultema alltså, men det går liksom inte att bortse för att det idag är Nobeldagen. Jag har läst om en rad olika pristagare och har valt ut fem extra intressanta pris och något fler pristagare. Det var lika svårt att välja som det var intressant att läsa om de olika pristagarna och deras fantastiska upptäckter.

Svante Pääbo får idag mottaga Nobelpriset i medicin för sin forskning inom ämnet molekylär paleontologi där han bland annat har forskat om hur vi är släkt med hominider och hur Neandertalares DNA såg ut. Mycket intressant och något jag skulle vilja veta mer om.

Martin Luther King Jr. tilldelades Nobels fredspris 1964 med motiveringen: “for his non-violent struggle for civil rights for the Afro-American population”. Få har som honom blivit en symbol för kampen för mänskliga rättigheter och en mer jämlikt samhälle. Jag kan inte låta bli att fundera över hur världen hade sett ut om han fått leva.

Marie Curie är den enda kvinna som tilldelats Nobelpriset två gånger och dessutom både i fysik (1903) och kemi (1911). Fysikpriset delade hon med Henri Becquerel och sin man Pierre Curie och de fick det för upptäckten av radioaktivitet. Kemipriset för upptäckten av grundämnena radium och polonium tilldelades hon som ensam pristagare. Vad jag inte visste var att även hennes dotter Irène Joliot-Curie tilldelades Nobelpriset i kemi. Året var 1935 och hon delade det med sin man Frédéric Joliot.

Sir Alexander Fleming, Ernst Boris Chain och Sir Howard Walter Florey tilldelades Nobelpriset i medicin 1945 för upptäckten av penicillinet. Tänk vilket skillnad de gjorde och hur många liv de räddade. Nu krävs en ny nobelpristagare som listar ut hur vi ska klara oss när resistenta bakterier tar över.

Selma Lagerlöf var den första kvinnan i väldigt många olika sammanhang och också den första kvinnan som tilldelades Nobelpriset i litteratur. Året var 1909 och hade några år tidigare publicerat Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige i två band. Dessutom hade hon redan gett ut mina största favoriter Gösta Berlings saga och En herrgårdssägen liksom storverken Jerusalem I och II. Det går inte att nog lyfta Lagerlöfs betydelse för inte minst kvinnor i vårt land.

1 reaktion på ”Några intressanta nobelpristagare”

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: