Legenden om julrosorna

Selma Lagerlöf har skrivit novellen Legenden om julrosorna och bjuder oss på en magisk julsaga där kristendomen spelar en stor roll. Vi får möta en rövarmor som bor tillsammans med sina barn och sin man i rövarhålan i Göingeskogen. Rövarfar är laglös och kan därför inte röra sig utanför skogen och det är istället hans fru som får försöka ordna mat till barnen. Hon går från hus till hus med fem barn i släptåg och får hon inte det hon önskar, hotar hon att bränna ner huset.

Så kommer mor och barn till Öveds kloster där de får varsin brödkaka. Rövarfrun lyckas ta sig in i abbot Hans örtagård, trots att kvinnor inte är tillåtna bland munkarna. Hon beundrar trädgårdens prakt och säger till abbot Hans att det är den näst vackraste trädgård hon sett. Han blir både förnärmad och nyfiken, ännu mer när han får veta att Göingeskogen förvandlas till en fantastisk trädgård varje julnatt.

Legenden om julrosorna publicerades första gången 1908 som en del av samlingen En saga om en saga och andra sagor. Min fina upplaga är utgiven av Novellix. Det här är en magisk saga som visar hur viktigt det är att behandla alla levande varelser väl.

3 reaktioner på ”Legenden om julrosorna”

  1. Pingback: Legenden om julrosorna - Bokfeed

  2. Pingback: Legenden om julrosorna - Bloggfeed

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: