Veckans kulturfråga v.47 2022

Det snöar och som vanligt betyder det att transporter inte riktigt går som de ska. Jag är ingen vintermänniska, men efter en orimligt varm höst känns det faktiskt skönt att det blir lite riktigt vinterväder även om det med säkerhet inte kommer att hålla speciellt länge. Redan om några dagar är regnet tillbaka om man får tro väderprognoserna. Veckans kulturfråga handlar om snö.

Vilka kulturella verk som innehåller snö vill du lyfta fram?

Snö och barndom hör ihop och därför förflyttar jag mig dit. Astrid Lindgren blir ett självklart val och mina tankar går till Titta, Madicken, det snöar! som är ett fint exempel på hur snö förändrar människor. Till och med pappa är ute i snön och leker.

Inte heller är julmusik min grej (ni hör, jag är en Grinchen) men Let it snow! tycker jag mycket om. Förra året sjöng några av eleverna den på luciafirandet och jag hoppas på en repris. Vill du se en söt julfilm rekommenderar jag filmen med samma namn från 2019. Brasklapp dock för att den fick mig att känna mig lite gammal, så kanske passar den unga tittare bäst. Boken av Maureen Johnson, John Green och Lauren Myracle är kanske lite mer åldersneutral.

Att boken Snöstorm av Augustin Erba inleds just under en snöstorm hörs på titeln, men det är en bok som innehåller fler stormar om än främst metaforiska. Under den riktiga snöstormen befinner sig bokens huvudperson på ett tåg som står still och där träffar han en gammal kärlek. Mötet gör att han och vi förflyttas tillbaka till deras studietid.

6 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.47 2022”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d