Abbott Elementary säsong 1

Egentligen brukar jag undvika serier som utspelar sig i skolmiljö, då det är lite svårt som lärare. Speciellt svårt är det när det ska göras humor av det hela. Abbott Elementary borde alltså inte vara något för mig, men efter en skakig inledning började jag gilla karaktärerna skarpt. Visst är de skruvade, ibland lite för mycket, men jag har kul i deras sällskap. Jag gillar också greppet att de talar till kameran, lite som i The Office, då vi får veta mer hur karaktärerna tänker.

Den som måste ses som seriens huvudperson är Janine Teagues spelad av Quinta Brunson, som också skapat serien. Hon är en ung och idealistisk lärare som verkligen offrar allt för sina elever. I kontrast till henne står den äldre, mer erfarna och ibland desillusionerade läraren Barbara Howard spelad av en helt lysande Sheryl Lee Ralph. Hon är nog min favorit och den jag identifierar mig med mest, inte för att jag är bitter, men för att jag är lite trött på alla nya revolutionerade idéer som avlöser varandra och nästan lika trött på skolledare som kör sitt eget race. Nu har jag i alla fall sluppit att ha Ava Coleman (Janelle James) som chef och det är jag glad över. Maken till okunnig chef får man leta efter. Floskler och yta är hon bra på, men att sköta en skola kan hon verkligen inte.

Fokus ligger på lärarna och rektorn, men även eleverna får ta viss plats. Jag är dock ganska glad över att handlingen inte fokuserar på dem utan på de vuxna. Vi får lära känna vaktmästaren, vikarien som drömmer om att bli rektor och så dyker en och annan politiker upp. Serien driver med samhällets syn på skolan och vad som är värt att satsa på. Nu är skolsystemet inte lika extremt här, även om utvecklingen går åt fel håll, men klart är att pengar är en bristvara både där och här. Satsningarna som görs är inte heller alltid på sådant som lärare mest behöver.

Just nu sänds andra säsongen av Abbott Elementary i USA och jag ser fram emot att se den också. Det är en både charmig och ganska vass serie om lärare som verkligen kämpar för att göra ett bra jobb, trots att det ibland är svårt att få till det. Långt ifrån alltid kan svårigheter och brister skyllas på lärarna, de tvingas nämligen att trolla med knäna många gånger.


Om serien

Abbott Elementary, säsong 1, 13 avsnitt, (2021)

Skapad av Quinta Brunson

Går att se på Disney +

2 reaktioner på ”Abbott Elementary säsong 1”

  1. Pingback: Abbott Elementary säsong 1 - Bokfeed

  2. Pingback: Abbott Elementary säsong 1 - Bloggfeed

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: