Den fjärde doktrinen

Denise Rubergs bokserie Kontrahenterna blir bara bättre för varje bok. I Den fjärde doktrinen har det hunnit bli 1941 och hotet mot Sverige stort. På Karlaplan 4 söker de anställda efter meddelandet som avslöjar Tysklands nästa drag. Dramatiken är stor inte bara i världen, utan också i de tre vännernas privatliv. Elizabeth är nygift, men Dinty befinner sig utomlands. Det blir lite ensamt även om hon är glad att slippa bo hos sina föräldrar. Signes liv förändras mycket under bokens gång, men här vill jag inte avslöja någonting. Omvälvande och livsavgörande händelser utlovas. Tuffast är det kanske för Iris som är inbjuden till sin systers bröllop i Tyskland. Hon ska gifta sig med en man som befinner sig i nazistpartiets innersta krets och självaste Führern ska vara vigselförrättare.

Det är riktigt imponerande hur Rudberg skapar såväl trovärdiga karaktärer som en historia med enormt driv. Vi bjuds in i en helt okänd värld som är både lik och väldigt olik vår egen. Rudberg själv lyfter fram den skakiga neutraliteten som en parallell, den neutralitet som vi nu gått ifrån efter vår Nato-ansökan. Möjligen är det lite onödigt rosenskimrande ibland i denna den fjärde boken, men å andra sidan balanseras det upp av en hel del nattsvarta händelser. Nu hoppas jag verkligen att Rudberg skriver vidare och det känns riktigt skönt att hon är en riktigt produktiv författare. Kan vi hoppas på en femte bok till sommaren?


Om boken

Den fjärde doktrinen av Denise Rudberg, Bookmark Förlag, (2022)

Del fyra i serien Kontrahenterna

Rulla till toppen
%d