Efterglöd säsong 1

Att se en serie om en cancersjuk var kanske inte det smartaste att göra just nu, men norska Efterglöd är verkligen en riktigt bra serie om än väldigt sorglig. Jag grät och skrattade mig igenom de sju avsnitten om Ester som på sin 40-årsdag får veta att hon har cancer. Vi får följa henne och hennes familj och vänner under behandlingen, men det är verkligen inte bara en serie om cancer utan en serie om vänskap, kärlek och gemenskap.

Ester är gift med Arild och har tre barn. De lever ett ganska vanligt och trevligt liv. Visst börjar de känna sig lite gamla, men de har det bra tillsammans och ett umgänge som de litar på. Lite irriterad blir jag över att Ester som 40-åring ser sig själv som så otroligt gammal, men kan ändå relatera till att stora födelsedagar kan orsaka viss kris. När svaren på cellprovet kommer precis innan gästerna ska dyka upp på fest vägrar Ester att ställa in och det blir ett minst sagt annorlunda firande.

Vännerna Finn och Charlotte är viktiga i Esters liv och vi får också följa dem och hur deras liv påverkas av att Ester blir sjuk. Båda hamnar i någon slags livskris och omvärderar sina liv. Resultaten blir på sina håll rätt katastrofala. Även Esters son Lars får en egen historia som också den handlar om kärlek. Det ör smärtsamt och svart, men också ganska underhållande att följa karaktärerna. Det är dialogerna som gör serien extra bra och de starka skådespelarinsatserna imponerar. Norrmännen går från klarhet till klarhet och även om Efterglöd inte är riktigt lika bra som fantastiska Pørni är det en serie värd att se.


Om serien

Efterglöd, (2022), en säsong med sju avsnitt

Originaltitel: Etterglød

Skapad av: Kjetil Indregard och Atle Knudsen

Finns att se på svtplay.se

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: