Barnradions bokpris 2022

Slukaråldern står i centrum för Bokradions bokpris, där fem böcker för åldersgruppen 9-12 år nomineras. Dessa böcker läses sedan av en lyssnarjury, som i år bestod av Tage Kihlbaum Rosell, Jurre Van Noord, Sonja El-khoury, Lova Tunberg och Linn Barraza Bondeson som går i sexan på Bagarmossens skola i Stockholm. Tillsammans med Manuel Cubas samtalar det om alla de nominerade titlarna och så finns ett finalprogram där vinnaren avslöjas. Avsnitten hittar du här och jag rekommenderar dem varmt. Hade jag varit lärare på mellanstadiet skulle jag utan tvekan använd mig av i alla fall någon av de nominerade böckerna med tillhörande program i undervisningen.

Årets vinnarbok heter Älgkungen och det är Maria Hellboms debutbok. Den är utgiven av Bonnier Carlsen och beskrivs som en magisk berättelse om Klara som tillbringar sommarlovet i den lilla byn som hennes föräldrar kommer ifrån, där hon brukar umgås med Reynir som är en magisk älg. Den här sommaren får hon också en ny vän i Aron som bor med sina familj i en hyrd sommarstuga. Tillsammans råkar de ut för äventyr i skogen.

Det här låter inte alls som en bok för mig, men så är jag inte heller målgruppen. Sugen på att läsa blir jag oavsett och det gäller också de andra nominerade titlarna som är:

En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren
Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman, Rabén &Sjögren
Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta
Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen

Tyck till:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: