Fem prisbelönta kriminalromaner

I veckan avslöjades de nominerade böckerna till Deckarakademins pris Årets bästa kriminalroman som delas ut till en svensk och en översatt kriminalroman. Veckans topplista handlar därför om prisbelönta kriminalromaner som jag gillar. Då har jag inte bara utgått ifrån just Deckarakademins priser, utan också de priser som brittiska Crime Writers’ Association (CWA) och amerikanska Mystery Writers of America delar ut varje år

Skuggjägaren av Camilla Grebe tilldelades priset för Årets bästa svenska kriminalroman 2019 och det som gör den extra bra är det historiska perspektivet och hur poliser i olika tider binds samman. Grebe är alltid bra, men det här är en av hennes bästa böcker.

Hetta av Jane Harper utspelar sig mitt i Australiens röda öken och handlar om Aaron Falk som återvänder hem för att gå på sin vän Lukes begravning. De två anklagades för att ha orsakat en tonårsflickas död och det var länge sedan vår huvudperson återsåg hemstaden Kiewarra. Boken heter The Dry i original och tilldelades The Golden Dagger 2017.

The Stranger Diaries av Elly Griffiths är den första boken där Harbinder Kaur är huvudpersonen. Morddramat, för självklart finns det ett sådant, utspelar sig på Talgarth High School. Boken heter Främlingen på svenska och tilldelades The Edgar Award för bästa kriminalroman 2020.

Nattfåk av Johan Theorin är den andra delen i Ölandssviten och handlar om ett par som flyttar permanent till Åludden efter att ha pendlat under några månader. Sommargästerna har lämnat ön och stämningen är minst sagt kuslig. Boken utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2008. Skumtimmen, som inleder sviten, tilldelades priset för bästa debut 2007.

In the Woods av Tana French tilldelades Edgar Awards debutantpris 2008. Hon har konstigt nog aldrig nominerats till Deckarakademins pris, vilket är lite konstigt. Boken om pojken som upplevde något hemskt i skogen som barn och senare blir polis är riktigt bra.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: