Vad hände egentligen i skogen?

min boktolvelista stod också Tana Franch och nu när jag läst In the Woods kan jag konstatera att det inte är den sista bok jag kommer att läsa av denna författare. Det är högklassig spänningslitteratur, välskrivet och välkomponerat. Personerna är levande och tillåts visa mer personlighet än i många andra deckare. Vi slipper dessutom långa utredningsmöten på polisstationen. Tana French gör det mer personligt än så och våra tre utredare jobbar visserligen dag och natt, men inte sällan över en bit mat och ett antal glas vin.

Huvudpersonen har två namn. En gång för länge sedan hette han Adam Ryan och brukade leka i skogen med sina vänner. En kväll när han var tolv år kom han tillbaka sönderriven och av vännerna fann man aldrig ett spår. Utredningen har självklart förföljt honom och nu när han blivit Rob Ryan, kriminalkommissarie har han chansen att börja rota i den igen.

Nu finns det också ett skäl att göra det. Den tolvårige Katy Devlin hittas nämligen mördad i samma skog. Hon är en lokalkändis, balettdansös som nu ska studera dans efter att hela byn samlat in pengar till skolavgifterna. Misstanken faller dels på några av arkeologerna som gräver efter fynd i skogen innan den nya motorvägen ska dras rakt igenom skogen.

Katys pappa är aktiv i arbetet mot motorvägen och hans kamp kanske har retat någon så mycket att hans dotter mördas. Rob kommer också ihåg att pappan brukade hänga i skogen ungefär samtidigt om hans kompisar försvann. Det finns många trådar i den här historien helt klart och det är ruskigt spännande. Det som drar ner betyget något är att vissa trådar lämnas lösa. Kanske medvetet, men inte desto mer irriterande.

Robs kollega Cassie Maddox är också hans bästa vän. Hon är en av de få som vet om hans tidigare identitet och anledningen till att han inte har kvar sitt nya namn. Jag gillar verkligen att läsa om de två vännerna. De är lätta att tycka om och engagera sig i. Sam O’Neill är först det tredje hjulet, men blir mer och mer viktig.

Cassie finns med även i nästa bok av French, som på svenska heter Okänt offer, läser den dock gärna på engelska då jag gillade språket som var snyggt och lagom svårt. Den heter då The likeness. När jag läser om vad den handlar om är jag väldigt, väldigt glad att jag inte läste Okänt offer när jag hittade den i Thailand. Jag tror att det här är en serie som mår bäst av att läsas i ordning. Sugen på mer är jag helt klart. Tana French påminner om Tami Hoag, i alla fall när Tami Hoag var som bäst som i A thin dark line.

 

7 reaktioner på ”Vad hände egentligen i skogen?”

    1. Hoag är lite ojämn, men när det är bra är det riktigt bra som i t.ex. Ashes to ashes och uppföljaren Dust to dust och i redan nämnda A thin dark line.

  1. Om jag nu inte minns helt fel (vilket är lätt hänt med en amningshjärna…) tror jag minsann att den här boken finns i min bokhylla. Oläst. Kanske ska rota och se om den finns där och isf läsa den?

    1. Tycker definitivt att du ska läsa den. Behöver du köpa den och då skylla ditt köp på någon kan jag stå till tjänst!

  2. ”Vi slipper dessutom långa utredningsmöten på polisstationen” kändes lockande. Jag tror vi lägger med den på nästa inköpslista. Tack. Pontus

  3. Kul att fler hittar Tana French! Just den här boken har jag fortfarande oläst i hyllan (försöker spara till bröllopsresan) men de två andra har jag läst och älskat. Även jag blev genast nyfiken på Tami Hoag, aldrig hört tidigare!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: