Happy Valley säsong 1

Kanske sist på bollen, men jisses vilken bra serie Happy Valley är. En av de mest obehagliga serier jag sett förvisso, men så välgjord. Jag behöver dock ta några djupa andetag innan jag ger mig på säsong två. Båda säsongerna finns på svtplay.se till och med mars så innan dess ska jag definitivt titta vidare.

I Happy Valley träffar vi polisen Catherine Cawood som bor tillsammans med sin syster Clare och sitt barnbarn Ryan. Ryan är son till Catherines dotter som tog sitt liv strax efter att Ryan föddes. Den troliga orsaken var att Ryan blivit till när hon våldtogs av Tommy Lee Royce, en vansinnigt obehaglig och våldsam man som nu satts på fri fot. Just hans återkomst till samhället är en parameter som gör Catherines liv komplicerat, både privat och yrkesmässigt. Rädslan för att tvingas konfrontera honom är stor och självklart är det också så att han inte kan hålla sig i skinnet särskilt länge. Mycket kretsar kring polisarbete, men också kring Cathrine och hennes familj. Hon har separerat från dotterns pappa. De klarade inte att hålla ihop äktenskapet efter att ha förlorat sin dotter. Även sonen Daniel har svårt för att umgås med sin mamma och ingen av dem verkar vilja veta av Ryan, som inte ens vet vem hans morfar är.

Huvudbrottet som Catherine och hennes kollegor försöker lösa är en kidnappning av dottern till en lokal företagare. Vi vet redan från början att det är något skumt med fallet och dessutom avslöjas tidigt vilka som är skyldiga. Spänningen ligger istället i hur poliserna i det lilla samhället försöker lösa ett fall som är allvarligare och mer komplicerat än vad de är vana vid. Manuset är riktigt snyggt och vändningarna många. Det som gör Happy Valley extra bra är hur karaktärerna tillåts bli komplexa och det är inte så enkelt att vissa är goda och andra onda. Att Tommy Lee Royce är extremt brutal står dock klart ganska snart. De sex avsnitten i säsong 1 är spännande, våldsamma och riktigt obehagliga, men det finns också djup vänskap och kärlek som gör serien ännu lättare att fastna i. Skådespelarna är riktigt bra och speciellt Sarah Lancashire som spelar Catherine Cawood och James Norton som spelar Tommy Lee Royce gör helt fantastiska rollprestationer.

Andra säsongens sex avsnitt finns redan att se på svtplay.se och en tredje säsong är på gång. Det blir dock den sista.


Om serien

Happy Valley säsong 1 (2014)

Serien är skapad av Sally Wainwright som också regisserad flera avsnitt.

2 reaktioner på ”Happy Valley säsong 1”

  1. erikssonbengterikgmailcom

    Gillar allt som Sally Wainwright är inblandad i och glad att hon äntligen kunde övertalas att sätta igång med en tredje och avslutande säsong av Happy Valley. Vet inte riktigt när den kommer men det bör närma sig. Har själv varit flera gånger i Calder Valley där serien utspelar sig och hon fångar miljöerna helt klockrent.

  2. Pingback: Just nu i oktober 2022 – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: