Orm och stege

Med boken Orm och stege tar Maria Ernestam steget in i spänningsgenren och mina tankar går till min favorit av hennes böcker Busters öron från 2006. Det är en berättelse om en person som dör, men också om vänskap, kärlek, minnen, hemligheter och nostalgi. Vi får möta Ingrid, medelålders änka och lärare, som återvänder till familjens sommarhus för att gå på en väns begravning. Huset i Vallerås tillhör inte längre familjen, utan är numera ett bed & breakfast. Händelserna som ledde till att huset såldes efter hennes föräldrars död gjorde att Ingrid och hennes bror Martin bröt kontakten. De har inte pratat med varandra på tio år.

Mannen som ska begravas är Gunnar, Ingrids ungdomskärlek och god vän till hennes bror Martin. Han har arbetat som utrikeskorrespondent och bott i London tillsammans med sin fru Jeanette, som också var en del av gänget som umgicks om somrarna. Vi får följa dem från 1968, när Ingrid är nio år gammal, då gänget består av henne, Martin och Gunnar, via sommaren 1972 då Jeanette, Agnes och Evelina ansluter. Året därpå introducerar Gunnar gruppen för Simon och därefter gör Roffe gänget komplett. Nu samlas de igen för första gången på många år för att gå på Gunnars begravning. Alla utom Simon.

Parallellt med berättelsen från hösten 2019 får vi lära känna ungdomarna som levde tillsammans under somrarna och den inverkan som sommarpastorn Christer Fagersten hade på dem. Vad de gör resten av året är oklart, kanske oviktigt, men på somrarna är de ett. Visst finns konflikter och maktkampen mellan flera av dem är ett faktum. Ernestam ger oss små pusselbitar som gör att deras relationer snart blir precis så komplexa som de är i verkligheten och genom att låta oss läsa både om ungdomarna och hur de återförenas många år senare, blir bilden av dem och deras vänskap mångfacetterad.

Jag tycker mycket om Maria Ernestams sätt att skriva och njuter av det vackra och precisa språket, liksom av förmågan att gradvis bygga upp en stämning. Mycket kretsar kring sommaren 1978 och den olycka som skedde då. Under några mörka höstveckor 2019 försöker Ingrid förstå vad som egentligen hände och hon får hjälp av lokalreportern Anders Pellander, som alltid varit intresserad av fallet. Visst är Orm och stege på många sätt en spänningsroman, men mest av allt är det en relationsroman som visar hur komplexa relationer är. Det här är en bok som förtjänar många läsare och den hade utan tvekan blivit en fantastisk tv-serie. Stämningen är klaustrofobisk och kontrasten mellan det nutida novembermörkret och ungdomens soliga somrar är effektfull. Orm och stege är, som Håkan Nesser blurbar på omslaget, en briljant roman.


Om boken

Orm och stege av Maria Ernestam, Louise Bäckelin förlag, (2022), 348 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: