Bokmässepepp med Maria Ernestam

Maria Ernestam är en av mina absoluta favoritförfattare och jag är extra glad över att hon ville vara med och peppa inför Bokmässan som startar på torsdag. I eftermiddag kommer ett inlägg om hennes senaste bok Orm och stege. Missa inte det. Men först, fokus på Bokmässan 2022.

Äntligen en “riktig” Bokmässa igen. Hur peppad är du?

Jag är förväntansfull. Och nyfiken. Det är tre år sedan bokmässan hölls i sin ”vanliga” form. Har något eller ingenting förändrats? Hur som helst ser jag oerhört mycket fram emot att träffa läsare, kollegor och vänner igen.

Hur ser din medverkan på Bokmässan 2022 ut?

Eftersom min nya roman har drag av spänningsroman har jag en del framträdanden på Crimetimescenen. Jag har också signeringar i LB Förlags monter.

Vilka programpunkter vill du själv se?

Som medverkande har man tyvärr sällan tid för allt intressant. Men jag vill gärna se så mycket som möjligt av nyinsatta temat Röster från Ukraina. Samt Kjell Westö och Kristina Kappelin. Kjell har skrivit en bok tillsammans med sin bror Mårten, Kristina berättar om vackra San Michele.

Vilken monter missar du inte?

Mina förlags montrar, LB Förlag samt Bonnierförlagen (Forum). Annars går jag gärna till Ersatz eller Weyler, det är roligt att se vilka tyska böcker de valt att översätta. Vi är en tysksvensk familj, jag har flera tyska författarfavoriter och tycker det är synd att så lite översätts.

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Ha bekväma skor och se till att dricka ordentligt! Planera gärna i förväg vad du vill se så du inte blir helt förvirrad i trängseln. Men lägg också in tid för att bara strosa och upptäcka nytt. Ge de små okända förlagen och montrarna en chans, där kan finnas guldkorn. Och stoppa gärna en författare som du gillar om ni möts och berätta att du tycker om böckerna. De där spontana mötena hör till det bästa på hela mässan.

Foto: Richard Ryan

Rulla till toppen
%d