Bokmässepepp med Rebecka Edgren Aldén

Jag har följt Rebecka Edgren Aldén sedan hon skrev Skriet från kärnfamiljen 2009 tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe. När hon debuterade skönlitterärt med Den åttonde dödssynden 2015 läste jag självklart och sedan dess har jag läst varje bok. Senaste spänningsromanen Svarta segel är första delen i en ny serie och en av fem böcker som fått betyget fem av mig i år. Då har jag i skrivandets stund läst 97 böcker 2022. Rebecka Edgren Aldén har en intensiv Bokmässa framför sig.

Äntligen en “riktig” Bokmässa igen. Hur peppad är du?

Jag är hur peppad som helst! Jag har alltid varit en bokmässefantast, har varit här de senaste 15-20 åren, och har alltid haft kul. Förra året var det mysigt, särskilt eftersom det främst var författare och förlagsfolk som man då verkligen hann prata med. Jag var glad att det blev en mässa, men det var ju inte som vanligt. Det där myllret av folk, läsare, förlags- och journalistvänner, andra författare … Det saknades ju, i år blir det som det brukar och det gör mig otroligt lycklig – mässan är ju årets höjdpunkt.

Hur ser din medverkan på Bokmässan 2022 ut?

För första gången på väldigt många år har jag tackat nej till att moderera, så det blir en ovanligt lugn Bokmässa då jag främst ska vara författare och prata om min nya bok, Svarta segel, som kom i juni. På fredagen har jag ett samtal på Crimetime-scenen med Gertrud Hellbrand och min förläggare Susanna Romanus om att skriva och coacha spänning – både jag och Gertrud är skrivlärare också. På lördag delar jag och Josefine Sundström ut deckarpriset Crimetime Award i fyra olika kategorier. Jag är sammankallande ordförande för tre av jurygrupperna. På söndagen spelar jag och min författarkompis Anna Bågstam in vår spänningspodd Krimtid-podden inför publik, då vi intervjuar vinnarna av Crimetime Award. Sedan ska jag ha skrivarskola med Anna Jansson, Anders de la Motte och Anna Fredriksson. Och så avslutar jag med ett samtal om ”I de lugnaste vatten” med Ulf Kvensler som skrivit Sarek och min förläggare på Crimetime-scenen. Förutom dessa punkter har jag montersamtal, samt en hel del sociala aktiviteter, som middag med förlaget, middag med mina agenter, drinkar med några av mina utländska förlag och så en och annan releasedrink jag ska gå på. Resten av tiden tänkte jag stå i montern och träffa läsare. Det är alltid det roligaste.

Vilka programpunkter vill du själv se?

Oj, jag har faktiskt inte ens börjat kolla på det. Jag tänker tillåta mig att ta det lite lugnt och gå på lust denna bokmässa. I vanliga fall brukar dagarna vara fyllda av olika samtal och seminarier jag ska medverka i eller moderera. Det var länge sedan jag själv var publik. Men jag brukar gå runt och fastna där jag fastnar. På tåget ner ska jag närstudera programmet, kanske finns det något riktigt spännande som jag hinner med i år.

Vilken monter missar du inte?

Jag går alltid igenom hela Bokmässan, alla montrar i alla hallar, så det är få jag missar faktiskt. Älskar att röra mig bland de lite mer perifera delarna och upptäcka nya saker, böcker, personer.

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Ha bra skor på dig. Planera även för att bara röra dig på mässgolvet, det är en upplevelse i sig och många bra samtal hålls i montrarna. Om du ser någon du vill prata med men inte törs – gör det ändå! 99 procent av alla som är där VILL prata med andra, och det gäller även kända författare. Jag har flera gånger snicksnackat med Caitlin Moran till exempel. Jag blir alltid oerhört glad när någon kommer fram till mig. Missa inte räksmörgåsen och utsikten på Heaven 23. Blir det för mycket, för stökigt, gå ut och ta luft, eller sätt dig någonstans. Bokmässan kan vara rätt intensiv och det är inte för inte det heter att man får en boksmälla dagarna efter. Men det är det värt!

Foto: Linda Broström

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: