Minnesförlusten

Minnesförlusten är Anna Fredrikssons första spänningsroman, men fokus ligger precis som hennes tidigare böcker på relationer. En kvinna hittas skadad och tas till sjukhus. Där vaknar hon upp helt utan minne av sitt tidigare liv. Hennes id-handling visar att hon heter Klara och är 37 år gammal. Hon har arbetat som översättare från franska, men kan nu inte ett ord. Den enda som verkar veta något om henne är hennes psykolog Tim och han försöker hjälpa henne att få tillbaka minnet. Hon sökt sig till honom när hennes liv blev komplicerat ett år tidigare och Tim vet lite, men inte allt om vad som hänt. För att locka fram minnen beger de sig till den plats där Klara hittades skadad. Kanske kan de hitta några svar där.

Anna Fredriksson är riktigt skicklig på att skildra karaktärer och deras relationer och i Minnesförlusten visar hon också att hon är en hejare på att bygga upp spänningen. Det känns som att jag befinner mig i Klara, jag känner hennes frustration och osäkerhet, hennes rädsla och ångest. Vem hon kan lita på är oklart, men hon bestämmer sig för att Tim måste vara en av dem. Stämningen i boken är klaustrofobisk och precis som Klara själv vill jag verkligen veta vad som har hänt henne. Värst är kanske att inte veta vem man kan lita på.

För den som vill läsa en spännande, välskriven och lättläst bok är Minnesförlusten perfekt. Den utspelar från slutet av augusti och därmed är det dessutom tidsmässigt korrekt att börja läsa den nu.


Om boken

Minnesförlusten av Anna Fredriksson, Bokförlaget Forum, (2022), 300 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: