Andra sommaren på Katthotellet

Jag tyckte väldigt mycket om Katthotellet vid kusten av Jessika Devert där vi fick följa Jonna som lurades av sin pojkvän och tvingas söka nytt boende hos sin farfar på Räkholmen. En farfar som hon inte träffat på trettio år, men nu börjar umgås med och dessutom uppskatta. När uppföljaren Andra sommaren på Katthotellet inleds har det gått ett år och Jonnas farfar har ersatts med Anita som hon numera delar hus med. Dessutom är katthotellet som Esmin har byggt redo att öppna.

Det finns mycket jag tycker om med Andra sommaren på Katthotellet och mest gillar jag kanske huvudpersonen Jonna. Katterna gillar jag också, liksom beskrivningarna av livet på Räkholmen. Däremot tycker jag att det är alldeles för många trådar i boken. Inte nog med att Jonna öppnar katthotellet, hon funderar också en massa över förhållandet med Esmin och möter sin förre sambo i rätten. Det här hade varit fullt tillräckligt. Till detta läggs dock Jonnas mammas nya förhållande, liksom en introduktion av Esmins föräldrar. När någon försöker sabotera för katthotellet blir det lite för mycket. Dessutom innehåller boken en parallellhistoria där Anita står i centrum och den är så fin att den hade varit värd en egen bok. Nu trycks istället allt in i en bok och det blir varken hackat eller malet, bara rörigt. Jag hade önskat att någon rensat bland berättelserna och renodlat boken mer.

Med det sagt så är grundberättelsen bra och jag återvänder gärna till Räkholmen om (när?) det blir en tredje bok om katthotellet. En spin-off-serie om Anita hade också varit välkommen.


Om boken

Andra sommaren på Katthotellet av Jessika Devert, Printz Publishing, (2022), 347 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: