Välkommen till Evigheten

Camilla Grebe är en av mina absoluta favoriter i spänningsgenren och det mest fantastiska är kanske att hon blir bättre med varje bok. I senaste Välkommen till Evigheten låter hon det slutna rummet vara en gård där författaren Gabriel Andersen bor tillsammans med sin hustru Lykke. Två midsommarfiranden står i centrum och det är till det senare vi beger oss först. Polisen kallas till Evigheten och finner Lykke Andersen blodig med en kniv i handen. Hon anklagas för mord, men vi vet inte på vem. I häktet vägrar hon berätta vad som hänt, men lovar att börja tala om kriminalkommissarie Manfred Olsson kommer dit. Han är den enda hon kommer att acceptera som förhörsledare och samtalspartner.

Manfred Olsson var den ansvarige utredaren åtta år tidigare då en ung kvinna hittas död i en liten stuga som tillhör egendomen. Hon heter Bonnie och bildar en vänskapstrio tillsammans med Lykkes och Gabriels söner David och Harry. Eftersom stugan är låst på insidan är det naturligt att de två bröderna misstänks och häktas, något som självklart påverkade hela familjen. Nu har det gått åtta år och båda sönerna är på plats för att fira midsommar, precis som Gabriels vänner Olof och Jujje. Manfred och Lykke turas om att berätta om vad som hände för åtta år sedan och vad som händer i nutid. Berättarperspektivet fungerar, även om jag gärna hade fått höra även från David, Harry och Gabriel.

Det Grebe är så himla bra på är att skapa trovärdiga, komplexa karaktärer och det lyckas hon med även denna gång. Inledningsvis har jag lite svårt för Lykke, men hon växer. Som hustru till en hyllad författare får hon ofta stå i bakgrunden. Porträttet av Gabriel och hans finkulturella vänner är ganska underhållande och Grebe sätter fingret den överlägsenhet som inte sällan står att finna i de kretsar som ser sig som bättre än pöbeln. De som skriver eller arbetar med böcker som prisas. Riktig litteratur till skillnad från all massproducerad skit. Det är egentligen inte själva deckarintrigen jag tar med mig, utan den värld som Grebe skapar. Att boken är rejält spännande får ses som en bonus.


Om boken

Välkommen till Evigheten av Camilla Grebe, Wahlström & Widstrand, (2022),

Del sex i serien Flickorna och mörkret.

Rulla till toppen
%d