Veckans kulturfråga v.26 2022

Sommar i P1 har startat för säsongen, men jag har bara lyssnat på ett program hittills, det med Diamant Salihu. Idag är det dock din tur att bestämma både innehåll och musik.

Vad skulle ditt sommarprogram handla om?

Vilken musik spelar du?

Jag hade pratat om böcker och lärarliv i någon slags kombination. Vikten av läsning, vikten av tydlighet och lugn och gemenskap i skolan. Jag hade också talat om relationellt ledarskap och hur npf-problematik och psykisk ohälsa kan göra skolgången väldigt svår. Vi behöver verkligen skapa en skola där både vuxna och barn kan trivas. Där lärare stannar och elever får den hjälp de behöver. Det behövs också en tydlighet gentemot eleverna. Jag vet att jag som lärare ställer höga krav, men jag är också noga med att ge beröm när det är befogat. Målet är att alla ska göra sitt bästa och utgångspunkten att alla kan utvecklas och bli bättre. Här skulle jag också ta upp det orimliga med vårt betygssystem och varför det är helt galet att betyget F finns.

Den senaste tiden har jag funderat extra mycket på litteraturundervisning, läsning i skolan och huruvida en kanon för undervisningen skulle kunna vända utvecklingen. Det skulle jag också prata om. Läsning måste få ta större plats i skolan än den gör nu av många anledningar. Dels handlar det om en demokratisk rättighet. För att bli en delaktig samhällsmedborgare och klara dig bra i livet måste du kunna läsa för att kunna ta till dig relevant information. Det handlar också om kulturarv och att gemensamma kulturella upplevelser och referensramar är viktiga. Med hjälp av litteraturen kan du också få kunskaper om andra kulturer och besöka platser du kanske aldrig hade kommit till annars.

Och så musiken. En given låt skulle vara Fly me to the moon med Frank Sinatra som var en av mormors favoriter och spelades på hennes begravning. Jag skulle också spela Brown eyed girl med Van Morrison för min pappa. Min egen musiksmak är påverkad av tidiga generationer och Paint it black med Rolling Stones skulle få ta plats, liksom In my life (eller något annat) av The Beatles. Alanis Morissettes You Oughta Know och Fuck you med Lily Allen är kanske för explicita, men annars vill jag ha med dem. Gothenburg med Maia Hirasawa och Din tid kommer med Håkan Hellström får representera staden Göteborg. Jag hade kunnat fortsätta länge till, men det får räcka.

9 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.26 2022”

  1. Hej!
    Jag hade pratat om adhd, ätstörning, litteratur, mitt lärarjobb, löpning på äldre dar, min lillebrors självmord, självkänsla, ekonomi, lyckan i att ha många barn och barnbarn. Vinterkallbad och ångest.
    Musiken: Tom Waits, disco, Sara Klang, Moonica Mac, Billy Eilish, Allan Edwall.

    1. Låter som ett riktigt starkt och viktigt program. Beklagar sorgen efter din bror. Hade gärna lyssnat på både innehåll och musik.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: