Skruk – en riktigt fin och lika skruvad serie

Skruk, eller Baby Fever som den heter på engelska, är en riktigt charmig, dansk serie om kvinnor (om män) som vill ha barn. Huvudpersonen Nana är läkare på en fertilitetsklinik och hon är riktigt bra på sitt jobb. Lika bra är hon på att ljuga för att få sina patienter att känna sig trygga. Är de oroliga för att uppfostra ett barn ensamma berättar hon om sitt lyckade liv som ensamstående mamma, är de uppgivna för att behandlingen inte fungerar berättar hon om de tvillingar hon till slut fick. Hon kan vara gift, skild, heterosexuell eller homosexuell beroende på vad som passar bäst. Sanningen är dock att hon är barnlös och ensamstående.

När en undersökning visar att Nana endast har tre äggblåsor kvar och därmed få chanser att bli gravid, blir hon minst sagt lite desperat. I samma veva träffar hon sitt ex Mathias som är hemma i Danmark tillfälligt. De går på dejt och Nana lyckas skrämma bort honom totalt genom att berätta att hon vill ha barn just precis nu. Istället börjar hon dejta kollegan Søren, något nedlåtande kallad Flot Fys, men tankarna finns hos Mathias.

En kväll stannar Nana och Simone, bästa vännen och kollegan kvar på jobbet. De super sig redigt fulla och glömmer att låsa dörren ordentligt. Trots att hon är totalt plakat lyckas Nana ändå få tag på sperma som Mathias donerat och inseminera sig själv. Det här vore inte den galna historia det är om hon inte blev gravid. Utan att överdriva är det lätt att konstatera att den här händelsen får stora konsekvenser. Spermadonationer blandas ihop, en kvinna blir felaktigt inseminerad, Simone hotas få sparken för att dörren inte var ordentligt larmad och mitt i allt står Nana och gör det hon är bäst på. Hon ljuger.

Skruk är en skruvad och rätt pinsam komedi, men det är också en serie om allvarliga frågor som barnlängtan, vänskap och kärlek. Första säsongens slut öppnar för en andra säsong och en sådan hade jag gärna sett.


Om serien

Skruk (Baby Fever), Netflix, (2022)

1 säsong bestående av 6 avsnitt

Regisserad av: Amalie Næsby Fick och Nikolaj Feifer

Manus: Amalie Næsby Fick, Nikolaj Feifer, Karina Dam och Clara Mendes

I rollerna bland annat: Josephine Park som Nana, Olivia Joof Lewerissa som Simone och Simon Sears som Mathias

1 reaktion på ”Skruk – en riktigt fin och lika skruvad serie”

  1. Pingback: Dag & Natt säsong 1 – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: