Dag & Natt säsong 1

Ett av mina mest lästa inlägg handlar om danska tv-serier, men som en bekant påpekade var de pinsamt gamla. Sedan dess har jag sett Skruk och nu Dag & Natt, två serier med barn i centrum. I Dag & Natt träffar vi personalen på förlossningsavdelningen på ett danskt sjukhus. Huvudbarnmorskan Ella (fantastiskt spelad av Sofie Gråbøl) har den svåra uppgiften att driva en förlossningsavdelning trots brist på personal. Besparingskraven är ständiga och hon saknar minst två barnmorskor. Risken att det blir fler är överhängande, då flera i personalgruppen verkligen befinner sig på gränsen för vad de klarar. En annan möjlighet är att som sjuksköterska, barnmorska eller läkare ta en tjänst på en privat klinik och få både en helt annan lön och ett helt annat uppdrag. Den politiska undertonen är tydlig och jag imponeras av hur serien kan ta upp väldigt svåra frågor utan att bli banala eller för den delen överdramatiska eller fördömande. Jag kan tycka att danskarna är modigare än svenskarna när det gäller att skildra känsligare frågor. Möjligen är vi på rätt väg i Tunna blå linjen.

Ella står i centrum, men vi får också lära känna hennes kollegor och hennes norska älskare Jerry (Pål Sverre Hagen). Mest tycker jag kanske om läkaren Milad som jobbar häcken av sig för att kunna betala för sina barns dyra vanor, den frispråkiga barnmorskan Louise (Marijana Jankovic) och den sympatiska undersköterskan Trille (Mette Agnete Horn). Viktiga är självklart också patienterna och under säsongen får vi möta många sådana. Förlossningarna är väldigt realistiskt skildrade och ibland är det nästan lite obehagligt. Det är verkligen inga amerikanska, glassiga förlossningar där någon skriker till några gånger och sedan ploppar ut en unge utan att sminket förstörts. Istället är det kroppsvätskor av alla de slag och den som har förlossningsskräck ska nog välja en annan serie.

Självklart slutade säsong 1 med flera cliffhangers och självklart vill jag se mer. Vill du se första säsongen finns det på Tv4-Play.


Om serien

Dag & Natt (Dag & Nat), 1 säsong 8 avsnitt, skapad av Lone Scherfig

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: