The Memory Thief

The Memory Thief är första delen i serien Thirteen Witches av Jodi Lynn Anderson. En fantasybok för mellanåldern som kanske kan passa i engelskundervisningen på högstadiet. Huvudpersonen Rosie bor med sin mamma, en mamma som aldrig riktigt brytt sig om henne och som verkar oförmögen att visa kärlek. Största tryggheten i Rosies liv är istället bästa vännen Gemma, kallad Germ som hon känt sedan förskolan.

En natt vaknar Rosie av att någon viskar utanför huset. Det visar sig vara ett spöke som har en hel del spännande att berätta. När Rosie föddes stals alla hennes mammas minnen av The Memory Thief, en häxa som är en av de tretton häxor som bestämmer i världen. Ett spädbarn blev stulet från sjukhuset och troligen är detta Rosies tvillingbror. Hennes mamma har däremot lyckats gömma Rosie från häxorna. Riktigt hur det gått till vet ingen och eftersom mammans minnen raderas varje natt kan hon inte berätta något.

Runt Rosies hus finns en massa spöken som hon tidigare inte kunnat se. Ett av dem, pojkspöket Ebb, är den som försöker få Rosie att inse att hon måste leta upp ett vapen för att kunna slåss mot häxan som tagit hennes mammas minnen. Det blir en spännande jakt där Rosie och Germ tillsammans med Ebb försöker hitta ett sätt att rädda Rosies familj. En klassisk fantasyberättelse med andra ord, men en välskriven och bra sådan. Just spökena och deras öden är kanske det jag gillar mest att läsa om, men även Rosies släkthistoria. Den hoppas jag att vi får veta ännu mer om i de följande böckerna. Andra delen The Sea of Love har just kommit ut.


Om boken

The Memory Thief av Jodi Lynn Anderson, 9-12 år, Aladdin, (2021)

Första delen i serien Thirteen Witches

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: