Vi i villa

Jag har läst och gillat flera böcker av Hans Koppel, men inte just hans Vi i villa. När den nu blivit tv-serie skapa av Henrik Schyffert med flera namnkunniga skådespelare i rollerna var jag självklart tvungen att titta. I sex avsnitt får vi följa den bittre medelklassmannen Anders, spelad av Mattias Nordqvist. Han är gift, har ett barn, ett fint hus och ett bra jobb, men fejkar mest hela dagarna. Värst är det kanske på jobbet där hans chef Eric (självklart med engelskt uttal då det är coolare) gör sitt bästa för att förnya talarförmedlingen med föreläsare som varit med i framgångspodden. Anders klienter ratas och snart har han bara Björn Ranelid kvar att företräda, men han ringer å andra sidan för minsta lilla. Nyanställde Samir lyckas desto bättre och är utan tvekan chefens älskling. Tänk om Anders bara kunde bli lite som Samir.

Hemma då? Jo, Anders och hans fru Filippa, spelad av Sanna Sundqvist, har ett på ytan stabilt äktenskap. De håller fasaden snygg, medan Anders ligger med dotterns musiklärare och Filippa köper ett alldeles för dyrt kök. På fritiden umgås de med Martin och Jana, även om det är högst oklart huruvida de ens gillar varandra. Martin spelas av Johan Widerberg som gör ett helt underbart porträtt av en riktigt vidrig man. Anders spelar padel (såklart) med Martin och några andra män, alla med perfekta karriärer och liv. En dag slår det slint och han repar Martins bil. Sedan spårar det ur fullständigt och han gör en massa dumma saker. För att inte bli misstänkt ser han till att det ser ut som att även han själv blir utsatt.

Det enda som är viktigt på riktigt i Anders liv är dottern Anna och när hon blir mobbad av några tjejer, men Martins dotter i spetsen, vet han att det han gör mot sina så kallade vänner är något de förtjänar. Anders är förbannat trött både på sitt liv och sig själv. Här bryts snyggt den fjärde väggen och Anders kommenterar själv hur mycket han avskyr den situation han befinner sig i. Det är bara det att han inte riktigt vet hur han ska förbättra sin situation och lyckas istället göra det värre hela tiden.

Vi i villa känns väldigt Henrik Schyffert och jag uppskattar den nattsvarta tolkningen av medelklasslivet. Det är verkligen inte synd om någon av karaktärerna, de är rätt patetiska och otrevliga allihop, men jag känner ändå någon slags sympati för Anders. Den karaktär jag tycker mest om är ändå Cilla som spelas av Bahar Pars. Hon är inte med i mer än kanske tre scener, men vilka scener det är. De sammanfattar ytan och hur svårt det är att våga vara ärlig. Pars är värd en egen tv-serie av hög kvalitet.

Jag skulle inte hävda att Vi i villa är det bästa jag sett, men tillräckligt bra för att jag ska rekommendera den. Skämskudde kan behövas, för Anders är inte direkt den smidiga typen.


Om tv-serien

Vi i villa, regisserad av Henrik Schyffert och John Nordling, Säsong 1, 6 avsnitt, (2022)

Manus baserat på en bok av Hans Koppel. Manusförfattare Tove Eriksen Hillblom, Maria Nygren och Henrik Schyffert

2 reaktioner på ”Vi i villa”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: