Veckans kulturfråga v.16 2022

Systrar förra veckan och i rättvisans namn får bröder stå i fokus idag. Verkliga bröder eller fiktiva sådana. Levande eller döda. Huvudsaken är att de kan kopplas till något kulturellt.

Vilka kulturella bröder vill du lyfta fram?

Egentligen har jag ingen direkt relation till dem, men de första bröder som poppade upp i huvudet var bröderna Marx. Vassa, roliga och kanske lite bortglömda.

Viktiga för kulturen var bröderna Lumière som skapade de första filmerna 1895 med titlar som La Sortie des usines Lumière (Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon). Jag brukar visa några korta klipp ur den och filmen om tåget som kommer in på stationen för mina elever. Det har hänt en del sedan dess!

Bland de fiktiva bröderna finns några skapade av Astrid Lindgren. De första jag kom att tänka på var bröderna Lejonhjärta, men även Lasse och Bosse i Bullerbyn är rätt trevliga.

Sjungande bröder då? De får representeras av Brian, Dennis och Carl Wilson i bandet Beach Boys. Ett band som är väldigt mycket mer än glättiga surflåtar. Albumet Pet Sounds är fantastiskt och brukar finnas med högt på listan när de bästa albumen ska utses.

4 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.16 2022”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: