En sida av regnet som faller

Mina elever läser i början av varje svensklektion och det brukar jag också göra. I ett skåp i klassrummet står en del böcker som går att låna för den som av någon anledning inte har en bok och där står bland annat böcker jag köpt när biblioteket rensat ut. Det går att göra riktiga fynd ibland. En bok som jag köpte helt utan att veta någonting om den är diktsamlingen En sida av regnet som faller av Cletus Nelson Nwadike, en bok som innehåller dikter kopplade till kriget i Biafra och minnen som påverkar både individer och ett helt folk. Så stod den där i skåpet precis när jag behövde något att läsa. Tunn och med ett ganska oansenligt omslag, men vilket innehåll. Jag har redan läst den tre gånger och är helt tagen.

Dikterna i Nwadikes bok låter oss följa de som drabbats av ett krig och de är både levande och döda. Just beskrivningen av en värld där de döda finns kvar, i minnet men också som fysiska gestalter, är magisk och mycket realistisk på samma gång. Även om kriget är slut så är det ständigt närvarande, även för de som aldrig upplevt det. Rädslan och sorgen hos de äldre finns fortfarande kvar och den unga Cletus Nelson Nwadike försöker fantisera ihop ett leende till sin mor och inte minst en levande far. Så här skriver han i bokens förord:

Jag har aldrig sett ett krig som tar slut. Alla krig fortsätter. Alla krig fortsätter tills alla hjärtan är sargade. […] Kriget var över men det största kriget pågick fortfarande i hjärtat, inneslutet i tystnaden. Alla grät utan att det kom ett ljud ur deras munnar.

Temat med kriget som aldrig lämnar varken land eller människa går som en röd tråd genom diktsamlingen. Naturen är ständigt närvarande, liksom sorgen och den metaforiska helhet som bildas är något utöver det vanliga. Kanske är det dikten om mannen som bär sina kära på ryggen den dikt som berör mig allra mest. Så här inleds den:

En man går från gryning till gryning

med hela sin familj sin döda familj fastbunden på ryggen

Han talar med sina kära utan att kräva svar

De svarar honom och han ler men solen är utan ro

Alla avfyrade kulor från striderna

ligger samlade i hans innesta fickor

Cletus Nelson Nwadike är bosatt i Sverige sedan många år. Han debuterade 1998 med En kort svart dikt och har gett ut flera diktsamlingar. Det här är utan tvekan en författare jag vill läsa mer av. Sällan har orden gått så rakt in i mig och säkerligen förstärktes läsupplevelsen av det som händer i världen just nu. Jag rekommenderar verkligen En sida av regnet som faller.


Om boken

En sida av regnet som faller av Cletus Nelson Nwadike, Heidrun förlag, (2004), 94 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: